Az elmúlt hetekben több helyen is olvashattunk egy magyar származású sikeres üzletemberről, aki különböző hulladékok gyűjtéséből és feldolgozásából építette fel vállalatát. Legutóbb a hir24.hu mutatta be Tom Szaky nemzetközi vállalkozását és a fiatal cégvezető céljait.

Tom Szaky különös szemlélettel tekint a hulladékra. Véleménye szerint minden szemétből vissza lehet nyerni az újrahasznosítható anyagokat. Nem szabad a hulladékot egyszerűen lerakni vagy elégetni. Azt tapasztalta, hogy sok hulladéktípus esetén a nagy vállalatok és hulladékfeldolgozók túl drágának vagy bonyolultnak találják a fogyasztóktól való visszagyűjtést és csak akkor foglalkoznak újrahasznosítással, ha a létrehozott anyag drágábban adható el, mint az alapanyagként használt szemét begyűjtése és feldolgozása. Ezért sok olyan hulladék kerül végleges megsemmisítésre, amiben bőven maradt még újrahasznosítási lehetőség.

Az amerikai TerraCycle más szemlélettel áll a hulladékhoz. Olyan új szervezési módszereket dolgoztak ki a hulladék begyűjtésére, ami lehetővé teszi, hogy a korábban csak veszteségesen gyűjthető szeméttípusok feldolgozását is meg tudják oldani. Legtöbbször a termékek gyártói fizetik a gyűjtés költségeit és szakosodott gyűjtőcsoportok és központok foglalkoznak egy-egy hulladékfajtával. A gyártók ezzel a támogatással „zöld személetüket” erősítik, a környezettudatos fogyasztóknak pedig nem kerül költségbe a szelektíven gyűjtött szemét elküldése.

Milyen sajátos hulladékok begyűjtését oldották meg eddig? Üres fogkrémes tubusok, dezodoros flakonok, használt pelenkák vagy kiköpött rágók alapanyagként történő hasznosításával is foglalkoznak külföldön. De hazánkban is van a cégnek képviselete, amely az üres chipses tacskók és a használt csikkek és védőruhák begyűjtésével foglalkozik.

A legújabb matek feladatlap 8. osztályosoknak készült:

nyolcadikosoknak_10

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!