Írtunk már arról, milyen fontos, hogy friss, itthon termő idénygyümölcsöket és zöldségeket fogyasszunk. A nyár ebből a szempontból a legkönnyebb évszak. Sorra érnek a finom és vitamindús gyümölcsök, ahogy azt korábbi cikkünkben is összefoglaltuk.
A héten gyönyörű piros ribizlit szedtünk. Érdemes ezzel a gyümölccsel részletesebben is megismerkednünk. Sokan macerásnak tartják a fogyasztását és viszonylag nagy magjai miatt süti vagy lekvár is ritkábban készül belőle. Pedig rendkívül gazdag C vitaminban, B és E vitamin tartalma is jelentős. A kiemelkedő kálium tartalom mellett béta-karotin, nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és vas is található benne. Alacsony energia- és szénhidráttartalmú gyümölcs.
Savanykás íze különböző gyümölcs-és egyéb savaknak (pl. almasav, citromsav, ecetsav, oxálsav) köszönhető.
Rosttartalma jelentős, így segíti a salakanyagok kiürülését a szervezetből. Antioxidáns vegyületei miatt daganatmegelőző hatású gyümölcsnek tartják. Olajtartalma bőrnyugtató hatású, táplálja a száraz, érzékeny bőrt.
Mi ezt a tál ribizlit most nyersen fogyasztjuk, de kerül a fagyasztóba és készül belőle szörp is.
A mai feladatlap ovisoknak készült: