2010 óta ünnepelik világszerte július 29-én a tigriseket, hogy ezzel a különleges nappal felhívják az emberek figyelmét a fajt fenyegető veszélyekre.

A tigris a legnagyobb ma élő macskaféle. Az elmúlt bő 100 évben már elveszítettük a vadon élő tigrisek 97%-át. A korábban létező 9 tigrisfaj közül 3 már kihalt és a többi is veszélyeztetett. 2014-es adat szerint kb. 3000 tigris él már csak vadon és számuk folyamatosan csökken.

Mi ennek az oka?

  • Természetes élőhelyek elvesztése: az emberi földművelés és a városok terjedése miatt a tigrisek korábbi természetes élőhelyük 93%-át elveszítették. A faj egyedei kisebb élőhelyre szorultak, amivel növekszik a beltenyészet esélye és a kisebb területen az állatok könnyebben az orrvadászok áldozatává válhatnak.
  • Harc az emberrel: A vadon élő tigrisek és az azonos terület közelében élő emberek ugyanazért a területért küzdenek. A tigrisek az erdők csökkenésével egyre kevesebb áldozatot találnak a vadonban, így az ember haszonállatait ejtik el. Válaszként azonban az emberek vadásznak ezekre a tigrisekre, megölik vagy a feketepiacon adják el őket.
  • Klímaváltozás: Az egyik legnagyobb tigris populáció az indiai – banglades határ mentén, a Szundarbansz-folyó deltáját borító mangrove erdőben él. A klímaváltozás okozta tengerszint növekedés viszont ennek a területnek az eltűnését okozhatja és ezzel az itt élő faj kihalása fenyeget.

Forrás: http://tigerday.org/

A szöveghez kapcsolódó feladatlap 6. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_6osztaly15

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!