Nem csak a zöld jeles napok és az év kiemelt élőlényei adhatnak apropót arra, hogy a környezetvédelmen belül egy-egy élőlénnyel vagy témával részletesebben foglalkozzunk. Ha figyeled a gyermek érdeklődését és a veletek történő élményeket, aktuális eseményeket, akkor felfedezheted, hogy a környezettudatosságra nevelésnek éppen milyen részletével érdemes foglalkoznotok.

Lehet, hogy egy nyári kenu-túra, a dunai árvíz vagy az itatóba járó madarak megfigyelése teremti meg az alkalmat arra, hogy a vízről olvassatok, tanuljatok.

Ha észreveszed ezt a lehetőséget, merüljetek el a víz felfedezésében!

Ebben segítségetekre lehet ez a három gyerekkönyv is:

Mimó és Csipek – Ezt megúsztuk

Bábozd Zöldre Egyesület (régebben Európalánta Egyesület) Mimó és Csipek figurái ma már létező bábok, akikkel a gyerekek találkozhatnak óvodai foglalkozáson, nagyobb rendezvényeken vagy akár különleges élményösvényeken.

Mimó és Csipek kalandjai az ovis korosztályt szólítják meg. Kirándulásaik során olyan élményeket szereznek, amit bármelyik ovis átélhet egy családi vagy csoportos kiránduláson.

A sorozatnak ebben a részében egy igazi vízparti sátras kalandra hív titeket Mimó és Csipek. Vajon hová tart a közeli kis patak, és milyen élőlényeket figyelhetsz meg hazai vizeinkben? Ez a könyv megadja nektek a válaszokat!

A könyvben három történetet találsz, melyek központjában az élővizek védelme áll. A mesék segítségével megtudhatjátok, miért fontos otthon takarékoskodni a vízzel és hogy történik a víz körforgása. A kedves szereplők találkoznak a hazai nádasok lakóival, a patakok élőlényeivel. De szó esik a szemétszigetek által okozott bajokról is.

A könyvről további részleteket olvashatsz a Csupazöld.hu oldalon.

Bolba mesék – A víz

Exner Nika, Binges Viki és Virág Annamária mesekönyvében Bolba, a bölcs bagoly mesél nektek, majd miután sok-sok érdekes dolgot megtudtok a vízről és annak védelméről, a gyerekek játékos feladatokkal mélyíthetik el ismereteiket.

Ez nem is mesekönyv, inkább a 6-9 éveseknek egy mesét és rengeteg tudást és játékot kínáló foglalkoztató könyv, amelynek utolsó két fejezete a szülőkhöz szólva az egész családot víztakarékos megoldásokra és vizes programok élményeire biztatja.

Olvasás közben megtudjátok, miért fontos a víz az élőlényeknek, az egész Földnek, hogyan használhatjuk ki fenntarthatóan az erejét és miért kell együtt küzdenünk a szennyezése ellen.

Erről a mesekönyvről is olvashatsz a Csupazöld.hu oldalon.

Nagyon Kék Könyv – mindent a vízről

Gévai Csilla új könyve a víz témájában talán a legátfogóbb gyerekkönyv, elsősorban a 8-12 éesekhez szól. Ha ismered a sorozat első részét (Nagyon Zöld Könyv), akkor már tudod, milyen hatalmas ismeretanyagra számíthatsz, mindezt humoros, érthető stílusban.

A könyv egyszerre mesél, tanít és szórakoztat kedves illusztrációival. Van benne fizika, kémia, földrajz és biológia, és rengeteg természetvédelem sok-sok hazai példával.

Kíváncsi vagy arra, hogy mit okoz napjainkban a tengerszint változása, milyen formában van víz a többi bolygón, miért nevezzük szuperelemnek és hogyan takarékoskodhatunk vele? Minden kérdésedre választ kapsz a könyvből.

Olvasd el a könyvajánlót a Csupazöld.hu oldalon.

A mesekönyvekhez kapcsolódva egy új 5. osztályos online feladatsor készült, amit a Google Úrlap segítségével tudtok megoldani.

Ha külön ablakban szeretnéd látni a feladatot, kattints erre a linkre:

Vizes érdekességek – 5. osztály

De akár itt is kitölthetitek a tesztet.

Hogyan tudod meg az eredményt?

  • Kattintsd a Küldés gombra
  • görgess kicsit feljebb
  • kattints a Pontszám megtekintése gombra és
  • a külön megnyíló ablakban a jobb felső sarokban már látod is az elért pontszámot, és minden kérdésnél ellenőrizheted a helyes válaszokat.
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!