Újéven innen és karácsonyon túl talán jut pár perc a pihenésre és a jövő évi tervekre is. A tervezés azonban ne megvalósíthatatlan újévi fogadalmakból álljon!

Szeretnél egészségesebben, tudatosabban, környezetkímélőbben élni?

Brian Tracy ebben a rövid videóban megállapítja, hogy a jó szokásokat nehéz kialakítani, de könnyű velük élni. A rossz szokásokat könnyű kialakítani, de nehéz velük élni. Ahhoz, hogy egy-egy új szokás életünk természetes rutinjává váljon, időre van szükség.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Egyszerre csak egy új szokást vezessünk be.

Mennyi időre lesz szükség a változáshoz?

Néha egy másodperc elég hozzá, néha évekre van szükség. Ez függ attól, milyen erős érzelmek váltják ki a döntést. A szakértők szerint van egy „21 napos” szabály: ha egy viszonylag egyszerű tevékenységet (pl. korábban felkelni, elmenni futni, minden nap olvasni stb.) ennyi ideig folyamatosan ismétlünk, akkor rutinná válik. Mások szerint pl. egy 90 napos program indíthatja el a változást.

Összeszedtünk 12 hónapra való egyszerű ötletet, amit egy kis odafigyeléssel könnyen megvalósíthatsz Te is:

 1. Tegyél a táskádba egy összehajtható bevásárlószatyrot, ezt bármikor használhatod! Ha váratlanul kell boltba menni, akkor sem kell zacskót kérni. Nálunk ez egy évben több mint 1000 zacskó spórolást jelent.
 2. Ha ásványvízfogyasztó vagy, térj át a szódakészítésre vagy visszaváltható szóda vásárlásra! Az itthoni szódakészítéssel nálunk legalább 800 PET palackkal kevesebb kerül a szelektív gyűjtőbe.
 3. Minden napra készíts ki legalább 1,5 liter (vagy 2 liter) folyadékot, amit el kell fogyasztanod! Legyen szem előtt a kulacsod!
 4. Iskolába, munkahelyre vagy kirándulásra vigyél magaddal folyadékot, újratölthető kulacsban! Ez nálunk 3 iskolás gyermekkel újabb 1000 kis PET palackkal kevesebb hulladék.
 5. Heti egy napot jelölj ki, amikor pl. nem eszel húst / édességet, halat vagy zöldséget eszel stb.!
 6. Ha kész ételt vásárolsz, minden alkalommal vigyél magaddal ételhordót! Hetente kétszer hozunk ebédet saját dobozokban, legalább 200 db műanyag dobozt spórolunk meg ezzel.
 7. Hetente vizsgáld át a hűtőt és a kamrát és a maradékokból, hamarosan lejáró termékekből készíts valamit!
 8. Szellőztess minden nap!
 9. Minden bevásárlás előtt készíts listát!
 10. Szelektáljatok együtt otthon! Ami nem kell, add el vagy ajándékozd másnak! Nálunk egy évben 3-4 zsák ruhát nőnek ki a gyerekek (pedig a kisebb még a nagytól is örököl) és legalább 1 nagy zacskó játékra nincs többé szükségük.
 11. Legyen a gyermeknek egy saját feladata! Nálunk pl. postaláda kiürítése, szelektív hulladék összepakolása, fűnyírás, avar összeseprése …
 12. Keress egy általad használt terméket, amit megpróbálsz környezetkímélő termékkel helyettesíteni (pl. mosószer, tusfürdő, mosogatószer stb.)! Ha nem tetszik az eredmény, próbálkozz egy új termékkel!

Az év utolsó feladatlapja 1. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_1osztaly16

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!