Ebben a jó időben igazán jó program lehet egy kellemes séta a természetben. Ha a kirándulást szívesen összekapcsolod egy kis környezeti neveléssel, akkor a hazai tanösvények között érdemes válogatnod.

Kiválasztottuk nektek a hazai nemzeti parkok egy-egy érdekes tanösvényét, amit akár a kisebb gyermekekkel is bátran végigjárhattok. Mindegyik túraútvonal kb. 4 km, ezt a távot az ovisok is lazán teljesítik.

Jöjjenek az ajánlatok!

1.) Szádvár tanösvény

Az Aggteleki nemzeti Park 4,5 kilométer hosszú tanösvénye a Szögligethez közeli Szalamandra-háztól induló és oda érkezik vissza. A körtúrán megismerhetitek az Aggteleki-karszt jellemző karsztos formakincseit és a terület változatos növényvilágával: a hegyvidéki és mediterrán vidékekre, valamint kontinentális erdőssztyeppekre jellemző fajokkal.

A tanösvény prospektusát INNEN tudod letölteni.

2.) Bazaltorgonák tanösvény

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, a Tapolcai-medence Szent György-hegyén, a legforgalmasabb, természeti értékekben legbővelkedőbb turistautakra illeszkedik a közel 4 km hosszú, önmagába visszatérő, hét állomásból álló tanösvény.

A túra alatt megismerhetitek a Szent György-hegy és a környék földtörténetét, kőzeteit és felszínformáit (köztük a tanösvény névadóját, híres „bazaltorgonát”), valamint élővilágát. A sétaút jelképe a tágabb környékre jellemző és a hegyen is élő, természetvédelmi oltalmat élvező fűrészlábú szöcske (Saga pedo).

A tanösvényhez tartozó munkafüzetet EZEN A LINKEN éred el.

3.) Szinva tanösvény

A Bükki Nemzeti Park tanösvénye a Herman Ottó emlékparktól a Szeleta-tetőn át Felsőhámor fölött Lillafüredre vezet. A túra a Szinva-völgy, a Kis-fennsík és a Garadna-völgy legfontosabb természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be. Az állomásokon a Szinva-patak mentén kialakult égeres, valamint a Molnár-sziklán lévő gyertyános tölgyes és mészkő-sziklagyep növény- és állatvilágát, valamint a terület karsztjelenségeit ismerhetitek meg.

4.) Ürge tanösvény

A Duna-Dráva Nemzeti Park sok-sok tanösvénye között 10 „E-tanösvény” is várja a látogatókat. Közülük a 4 km-es Ürge tanösvény 11 állomása Dél-Mezőföld egyik utolsó homokpuszta vidékén, Paks határában vezeti a túrázókat.

A tanösvény vezető füzetét ERRŐL A LINKRŐL tudod letölteni.

5.) Fóti-Somlyó tanösvény 

A Duna-Ipoly Nemzeti Park 3,5 km-es tanösvénye 11 állomáson vezeti végig a túrázókat. Ha Fóton a Fáy-présházban megszerzitek a túrafüzetet, a kiránduláson megtudhatjátok, milyen különös helyre rakják tojásaikat a színpompás gyurgyalagok, megismerhetitek a területen élő szebbnél szebb lepkefajok életmódját. Arról is olvashattok, hogyan kerültek ide tengeri kagylók, és hogy mik azok a „galagonyanyűvő” akciónapok.

Egy korábbi videó beszámolót is megnézhetsz ITT.

6.) Sziki Őszirózsa Tanösvény

A Fertő-Hanság Nemzeti Park 4 km-es tanösvénye a szikes puszta és tavak életközösségét, valamint a régi magyar háziállatoknak a védett területek megőrzésében és hasznosításában betöltött szerepét mutatja be. A 10 állomásos túraútvonal a magyar szürke marhával, a rackajuhval és a házi bivallyal legeltetett szikeseken vezet végig, érintve a sekély vizű szikes tavakat.

A túrához a nemzeti park környezeti nevelés kiadványa is segítségedre lehet.

7.) Jónásrészi tanösvény

A Hortobágyi Nemzeti Park 5 km-es útvonala felvonultatja a Nyírség szinte minden jellemző élőhelyét, az igazi száraz homoki  erdő kivételével. Májusban éppen a virágzó orchideafajokat lehet megfigyelni a területen.

8.) Csodarét tanösvény

A Kiskunsági Nemzeti Park 4 km-es tanösvényének 10 állomása az Ásotthalmi Láprét a Duna-Tisza köze déli részének botanikai szempontból a legértékesebb védett természeti területén vezet végig. A tanösvény bemutatja a rét legfontosabb növénytársulásait és az utóbbi kétszáz évben a tájra ható emberi tevékenység ma is fellelhető nyomait.

Ismerd meg a tanösvényt EBBŐL A PROSPEKTUSBÓL!

9.) Halásztelki tanösvény

A Körös-Maros Nemzeti Park tanösvénye 10 információs táblán keresztül, nyitott könyvként mutatja be a Dél-alföld egyik jellegzetes tájformájának és élőhelyének, a Hármas-Körös hullámterének növény- és állatvilágát, kultúrtörténetét.

10.) Szala menti tanösvény

Az Őrségi Nemzeti Park 3,8 km-es túraútvonala 9 állomáson vezet végig, miközben a Szala patak élővilágát fedezhetitek fel.

Ez a lista csak egy kis ízelítő hazánk rengeteg tanösvényéből. Ha kirándulást tervezel, használd a Magyar Nemzeti Parkok oldal tanösvény-keresőjét!

A tanösvényekhez kapcsolódó feladatlap 7. osztályosoknak készült. Kattints a képre és töltsd le nyomtatható méretben:

Zold_matek_feladatok_7osztaly23

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!