Március 18-án már harmadik alkalommal ünnepeljük a Global Recycling Day-t, vagyis az Újrahasznosítás Világnapját.

Földünk évente több milliárd tonna természetes erőforrást termel, de ez a folyamat sajnos véges. A nem túl távoli jövőben ezek elapadnak ezek az erőforrások.

Ezért már ma felelősen kell mindazokkal a dolgokkal bánnunk, amit ma eldobunk  – nem hulladékként, hanem lehetőségként kell gondolnunk rájuk.

Az újrahasznosítás a körforgásos gazdaság egyik kulcsa, ezzel segítve természetes erőforrásaink védelmét. Az ún. hetedik erőforrás (ahogyan az újrahasznosítható anyagokat nevezik) évente több mint 700 millió tonna CO2 kibocsátást takarít meg, és ez a mennyiség 2030-ra várhatóan 1 milliárd tonnára növelhető.

Nem kérdés, hogy bolygónk jövőjének megmentésében az újrahasznosításé az egyik fő szerep.

Az újrahasznosítás azonban egyáltalán nem a mai modern világ ötlete. Gondoltad volna, hogy már őseink is…? 🙂

A világnap szervezői 10 történelmi érdekességgel is készültek erre a napra.

10 elképesztő történelmi tény az újrahasznosításról

1) Az emberiség már i.e 700 óta megolvasztja és újraolvasztja a fémeket.

2) A kínaiak már i.e. 2500 óta újraolvasztották a fémeket. I.sz. 50 és 100 között felfedezték a rizspapír készítését, amit írásra, továbbá zsebkendő, napernyő, ruha és ablak készítésére használtak fel. Nagyon gyakori alapanyag volt.

3) Az i.e. 282-re megépített rodoszi kolosszus részben újraolvasztott bronzból készült. A szobor egy földrengés következtében a kikötőre dőlt, de a törökök 900 évvel később elszállították és újrahasznosították a maradványokat.

4) A babilóniai függőkerteket i.e. 600 körül építették, padlózata ónnal forrasztott, visszanyert ólomból készült, hogy visszatartsa a nedvességet.

5) I.e. 2550 körül az egyiptomi piramisaihoz felhasznált kőtömböket hidegen kovácsolt réz vésőkkel vágták. Ezeket naponta kezelve erősítették és újraélesítették. Amikor túl rövidek lettek a szerszámok, újraolvasztották azokat.

6) A vas újrahasználatára találtak bizonyítékot a mezopotámiai agyagtáblákon és egyiptomi feliratokon.

7) A világ 7 csodájából néhány részben vagy teljesen a hetedik erőforrásból, azaz újrahasznosított alapanyagból készült.

8) A nyomtatott sajtónak jelentős hatása volt az újrahasznosítási iparra – hiszen az ólomból készült betűket néhány naponta újraolvasztották.

9) A Szabadság-szobor (Nem York) 80 tonna részben újrahasznosított rézből és bronzból készült, részekre szedve hajóval szállították Franciaországból az USA-ba.

10) Az angol irodalom atyja, a Canterburyi mesék írója Geoffrey Chaucer (1340-1400) az újrahasznosítási iparban dolgozott. 1389-ben a londoni Tower és a Westminster Palota királyi építkezések felügyelőjévé nevezték ki. Az ő munkája volt számon tartani a király utasítására begyűjtött beolvasztandó fémeket és anyagokat.

Az újrahasznosítás eredményéhez kapcsolódik a legújabb, 3. osztályosoknak szóló keresztrejtvény.

Kattints a képre és töltsd le a nyomtatható PDF-et!

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!