December végén szomorú híreket közölt a BBC a gepárdok állományának rohamos csökkenéséről.  A Proceedings of the National Academy of Sciences nevű lapban megjelent új kutatási eredmény szerint a gepárdokat jóval nagyobb mértékben fenyegeti a kihalás veszélye, mint azt korábban gondolták.

Mivel 2017-ben a védett állatokkal kiemelten foglalkozunk itt a Zöld Matek blogon, a sorozat első témájának a leggyorsabb nagymacskát választottuk.

A BBC által közölt új kutatási eredmények szerint ma már csak 7100 gepárd él szabadon. Ráadásul ez az állomány rendkívüli ütemben csökken, így akár teljesen el is tűnhetnek Földünkről, ha nem avatkozunk közbe.

Miért csökken a gepárdok száma?

  • A gepárdok élőhelye nagyon nagy területre terjed ki, gyakran hagyják el a védett zónákat. A felmérés szerint életterüknek csak 23%-a esik vadrezervátumok és nemzeti parkok területére, nagyobb részben az emberek által birtokolt és művelt természetben vadásznának. Ekkor azonban az emberekkel kell versenyezniük a zsákmányért, így egyre kevesebb élelmet találnak.
  • A feketekereskedelem is csökkenti az állományt, az illegális állatkereskedők sok gepárdkölyköt gyűjtenek be, elsősorban a gazdag Öböl-menti olajállamok számára. Sajnos a kölykök nagy része a rossz körülmények miatt már az utazást sem éli túl.

Milyen jelek utalnak arra, hogy nagy a baj?

  • Ázsiában 50-nél kevesebb gepárd él szabadon Iránban, ezzel gyakorlatilag itt kihaltnak tekinthető a faj.
  • A még életben lévő gepárdok fele egyetlen populációban él Afrika déli részén.
  • Zimbabwe területén az elmúlt 16 évben rendkívüli volt a populáció csökkenése: 1200-ról 16-ra csökkent az ott élő gepárdok száma. Ennek oka főleg az volt, hogy változott a területek használata, így jelentősen csökkent a gepárdok szabad élettere.

Mi lehet a megoldás?

  • Sokkal jobban oda kell figyelni a gepárdokra és meg kell találni azokat a lehetőségeket, hogy rejtőzködő életmódjuk ellenére is folyamatosan információkat gyűjtsünk a fajról!
  • A faj az IUCN vörös listáján jelenleg „sebezhető” kategóriában van. Ezt szeretnék minél előbb „veszélyeztetettre” változtatni.
  • Szemléletváltásra van szükség: nem elég az élőhelyük egyre nagyobb részét védetté tenni, a farmerek hozzáállását kell megváltoztatni. El kell érni, hogy a helyi gazdák ne veszélyes ellenségként tekintsenek a gepárdra, hanem védjék a területükön megjelenő állatokat.
  • Üldözni kell az illegális állatkereskedelmet és meg kell akadályozni a közösségi médiában eladó gepárdkölykökről szóló hirdetéseket is!

A cikkhez kapcsolódó matek feladatlap 2. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_2osztaly23

Save

Save

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!