Március 22-én újra egy globális környezetvédelmi kérdésre, a vízkészletek tisztaságának megőrzésére és fenntartható használatára hívják fel a figyelmet világszerte.

A Víz Világnap idei mottója: „Védd természetesen!”

Ez az üzenet azokat a megoldásokat helyezi előtérbe, amikor a természet-adta lehetőségeket használjuk ki vizeink védelmére.

Melyek ezek a megoldások?

  • faültetés, erdőteleptés
  • a folyók visszakapcsolása az árterekhez
  • vizes élőhelyek helyreállítása

Ezek teszik lehetővé, hogy fenntartható és költséghatékony módon teremtsük meg a víz körforgásának egyensúlyát, enyhítsük a klímaváltozás hatásait, javítsuk az emberiség egészségét és életminőségét.

Lássuk a számszerű tényeket:

  • 2,1 milliárd ember nem jut biztonságos ivóvíz szolgáltatáshoz.
  • 2050-re a világ népessége becslések szerint 2 milliárd emberrel nőhet, ezzel együtt a globális vízszükséglet a mainál 30%-kal nagyobb lesz.
  • Ma a mezőgazdaság felelős a globális vízhasználat kb. 70%-áért, elsősorban öntözésre használva azt. Egyre nagyobb vízhasználat jellemzi az árvízveszély és túlnépesedés sújtotta területeket. Az ipar a teljes vízhasználat 20%-ért felelős, elsősorban az energia- és gyáripar a fő felhasználó. A maradék 10% a háztartási használat, amelyből kevesebb mint 1% a valódi ivóvíz-használat.

Ha még többet szeretnél tudni a tényekről, látogass el a világnap magyar nyelvű honlapjára, vagy kattints a képre és már olvashatod is a világnap angol nyelvű tájékoztató füzetét:

Lapozd át ezt a galériát és ismerd meg az idei Víz Világnap figyelemfelkeltő képeit! Vidd az egeret a képek fölé és magyarul is olvashatod a fontos üzeneteket.

[easingslider id=”4907″]

Régen készült már online játék, ezért most a vízhez kapcsolódva egy számoló-párosító játékot találsz, ha a képre kattintasz. A jobb felső sarokba kattintva tejes képernyőn látod a feladatot.

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!