1931 óta október 4-én az Állatok világnapja hívja fel a figyelmünket a környezetünkben élő állatokkal szembeni felelősségünkre. De ez a felelősség az év minden napjára érvényes: a természettel és az abban található más fajú élőlényekkel harmóniában kell élnünk! Ez a dátum Assisi Szent Ferenc halála napja, így ezen a napon az állatok védőszentjére is emlékezünk.

Mit tehetünk az állatokért? Támogathatjuk a védett állatok megmentésével foglalkozó programokat, szervezeteket. Segíthetünk a környezetünkben élő állatoknak (pl. madarak etetése, kóbor kutyák menhelyre juttatása). De a legfontosabb, hogy saját „házunk táján” is vigyázzunk rájuk azzal, hogy felelős állattartókká válunk.

A hazai állatvédő szervezetek a leggyakrabban 7 pontban foglalják össze a felelős állattartás szabályait:

  • Felelősség: Fontos, hogy mielőtt állattartókká válunk, alaposan gondoljuk át a jövőbeli feladatokat, terheket. Bírjuk idővel, energiával és a pénztárcánk is bírni fogja? Új társunk ránk van utalva, ezért nekünk kell biztosítanunk a megfelelő életkörülményeket számára – egész életében.
  • Szeretet: Háziállatunk családtaggá, baráttá válik. Legalább annyi törődést és szeretetet kell adnunk neki, amennyit mi várunk tőle. Tartsuk tiszteletben az igényeit! Soha ne bántsuk, a nevelése is a mi feladatunk.
  • Táplálás: Ismernünk kell a fajra jellemző igényeket és a megfelelő minőségű és összetételű táplálékot kell biztosítanunk számára.
  • Mozgásigény: Már az állat kiválasztásánál tisztában kell lennünk az adott faj igényeivel. Ennek megfelelő életteret kell kialakítanunk otthon és ehhez kell igazítanunk napi foglalkozásainkat is.
  • Egészség: A megfelelő táplálkozás és az elegendő mozgás mellett kedvenceinknek a szükséges oltásokat, kezeléseket és vitaminokat is biztosítanunk kell.
  • Utódok: Felelősek vagyunk azért, hogy kedvencünknek csak akkor legyenek utódai, ha azokról mi vagy új tulajdonosok megfelelően tudnak a jövőben gondoskodni. Ha ez nem biztosított, ivartalanítani kell állatunkat.
  • Környezet: Nem burokban élünk, azért állattartásunk saját környezetünkre is hatással van. Kettőnk kapcsolatán túl tekintettel kell lennünk környezetünkre: emberekre, állatokra és növényekre egyaránt.

A mai matek feladatlap 1. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_1osztaly15

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!