Akkor ismerd meg a hazai haragossikló-védelmi program keretében tervezett új tanösvény ötletét!

Még két hétig gyűjtik az adományokat az adjukossze.hu oldalon a Jane Goodallról elnevezett 6 táblából álló, természetvédelmi és oktatási célú tanösvény felállításához. A tanösvényt a pesthidegkúti vitorlázórepülő-tér melletti Vörös-kőváron szeretnék létrehozni, ahol a hazánkban fokozottan védett haragossikló egyik utolsó még életképes populációja és az utolsó hazai ürgepopulációk egyike él.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű – és Hüllővédelmi Szakosztálya (MME KHVSZ) a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága támogatásával már évek óta végez a haragossiklókat segítő élőhelykezelési munkálatokat ezen a területen. A programban a Jane Goodall Intézet aktivistái is részt vesznek. 2016 májusában pedig maga Jane Goodall is kiállt a pesthidegkúti haragossiklók védelme mellett, amikor magyarországi programjának részeként ő engedte szabadon az első, nyomkövetővel ellátott siklót.

Az eseményről készült beszámoló:

Ennek a programnak a folytatásaként szeretnének most Vörös-kőváron egy új tanösvényt létrehozni, amelyen az ott élő legkülönlegesebb élőlényekről tanulhatnak a kirándulók és a környékbeli óvodások, iskolások. Az oktató táblák bemutatják majd pl. hazánk egyik legveszélyeztetettebb hüllőfaját, a kaszpi haragossiklót is. A legnagyobb testű kígyónk hossza akár 2 méter is lehet. Sajnos hazai élőhelyei szinte teljesen eltűntek. Egyre kisebb területen található mészkő- és dolomit-sziklagyep, a cserjék és erdők elfedik a nyílt sziklás élőhelyeiket. A löszön megmaradt élőhelyeit pedig a mezőgazdaság és az ingatlanfejlesztés veszélyezteti.

Kattints a képre és nézd meg, hogy áll az adománygyűjtés!

A haragossiklókhoz kapcsolódó matek feladatlap 5. osztályosoknak készült:
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!