2015. január 1-vel lépett életbe Seattle (USA) új rendelkezése az élelmiszerhulladék kötelező szelektálásáról. Ettől az időponttól a város teljes lakosságának külön kell kezelnie az élelmiszerhulladékot. A zöld hulladékot már eddig is külön gyűjthették és komposztálhatták a városban, de most központilag veszik rá az embereket a szelektálásra.

A tiltás nem csak a háztartásokra, de a társasházakra, üzletekre és vállalkozásokra is érvényes. 2015. július 1-től bírsággal büntetik azokat, akik szemetében 10%-ot meghaladja az élelmiszerhulladék. A háztartásoknál ez a büntetés a következő számlán jelenik meg, értéke 1 $, lakóközösségekre és vállalatokra 50 $ lesz.

A szigorú szabályozással a város a 2015-re kitűzött 60%-os újrahasznosítási célt szeretné elérni. 2003-ban ez az arány 38,2% volt és 2013-ra 56,2%-ra nőtt. Azonban az utóbbi években megtorpant a növekedés, ezért döntöttek az új tiltásról.

Egy 2014. júniusi felmérés szerint a város felnőtt lakosságának 74%-a támogatja a kezdeményezést és csak 11% ellenzi a döntést.

Seattle nem az első város, aki kötelezővé teszi az élelmiszerhulladék külön kezelését. Vancouver, Portland, San Francisco és New York City már rendelkezik hasonló törvénnyel.

A helyzet Magyarországon:

Évente 1,8 millió tonna élelmiszer válik hazánkban hulladékká, ebből kb. 400.000 tonna a lakossági élelmiszerhulladék. Évente háztartásonként kb. 100 kg élelmiszert dobunk ki.

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap 6. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_6osztaly5
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!