A nyári szünetben szerencsére jut bőven idő a pihenésre, lustulásra. Amikor ezt a láblógatós időszakot már unjátok egy kicsit, itt az ideje az aktívabb kikapcsolódásnak.

Friss levegő, mozgás, természet és kaland – ezt mind megkapjátok egy kerékpártúrán. Ha még azt is el tudjátok mondani a pár napos nyaralás végén, hogy megkerültétek az egyik nagy tavunkat, az már a hab a tortán.

A kerékpáros nyaralás egyáltalán nem kíván különleges edzettséget és felkészültséget. A legkisebbeket kerékpáros ülésben vagy utánfutóban tudjátok szállítani, a nagyobbak pedig a saját kétkerekűjükön is bátran nekivághatnak ezeknek a túráknak.

A legnagyobb szervezést a csomagok szállítása igényli. A legegyszerűbb dolgotok egy kísérőautóval és az előre lefoglalt szállásokkal lehet. Ha több felnőtt és nagyobb gyerekek is vannak, akkor már szét tudjátok osztani a csomagokat a biciklikre. Így akár már a kempingezés is szóba jöhet.

Jól hangzik? Akkor jöhet a tervezés.

Segítségül összegyűjtöttük a hazai tókerülő túrák részletes leírásait:

Velencei-tó

Ez a legrövidebb tókör: 30-35 km a körbetekerése. Kis gyerekekkel is bátran vállalható. A Kerékpárral a Völgy Vidéken túraajánlóból részletesen megismerheted az útvonalat, a velenceitonal.hu oldalon is olvashatsz a látnivalókról, a Minimatiné oldalon pedig egy személyes élménybeszámolót találsz.

Velencei-tó

Tisza-tó

Ha erre a tóra esik a választás, itt több útvonal is teljesíthető. A kisebb kör kb. 65-70 km, a nagy kör pedig 95 km. Utóbbi kitérőkkel akár 120 km-re is növelhető. Mivel emelkedés szinte nincs az út során, kezdőknek is ajánlott útvonal. A hosszabb túra részleteit ezen az oldalon találod, és a Túra tipper is beszámolt a tó körüli tekerésről.

Tisza-tó

Fertő-tó

Ha kíváncsi vagy Ausztriára, akkor a Fertő-tó megkerülését válaszd. A nagy kör 115 km. Az útvonal részletes leírását megtalálod ezen az oldalon, egy személyes élménybeszámolót pedig az origo utazás rovatában olvashatsz.

Fertő-tó

Balaton

A végére pedig itt a legnagyobb hazai tókerülő túra, ahol a teljes táv 204 km. Ettől sem kell megijedni, ügyes gyerekekkel akár 5-6 nap alatt teljesíthető távolság. A bringakörút részletes térképe mellett alternatív útvonalakat is találsz a balatontipp.hu oldalán.

Balaton

Ha kedvet kaptál a kerékpártúrához, de szeretnéd megtervezni a saját útvonalad, segít a merretekerjek.hu oldal.
A tókerülő túrákról 8. osztályosoknak készült az új matek feladatlap. Kattints a képre és nyomtasd ki:
Zold_matek_feladatok_8osztaly23
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!