Javában folyik a matekozás… de most kivételesen a szülők számolgatják a nyári szünidő heteit. 🙂

Családi nyaralás, nagyszülők, táborok és otthoni pihenés lehetőségeit kell minden családnak beosztania. Miközben szeretnénk, hog a gyerekek nyári elfoglaltságai még valami pluszt is adjanak, és a gyerekek új ismeretekkel és élményekkel gazdagodva töltsenek egy-két hetet a nyári szünetben.

Erre igen jó alkalom egy öko- környezetvédő- természetjáró tábor. Ha a csemetéd érdeklődik a természet ismerete és a környezet védelme iránt, érdemes a helyi zöld szervezetek, óvodák és iskolák nyári kínálatát végigböngészned!

Most az országos szervezetek ajánlataiból mutatunk egy csokorra valót:

  • Magyar Madártani Egyesületet táborai: Az MME helyi csoportjai, tagjai és aktivistái országos tábori hálózatot működtetnek évtizedek óta.
  • Fővárosi Állat- és Növénykert ZOO Tábora: A programok során a gyerekeknek lehetőségük van arra, hogy közel kerüljenek az állatokhoz, megismerjék szokásaikat, állatkerti tartásukat. Ez azért is fontos, mert így kialakul bennük egyfajta felelősségtudat, hogy óvják, becsüljék az állatokat és a környezetet, amelyben élnek. A változatos és játékos programok mellett cél a környezettudatosságra nevelés, az állatvédelem, a természetvédelem fontosságára való felhívás, illetve a játékos tanulás előtérbe helyezése. A táborban szakképzett pedagógusok és állatkerti szakemberek segítenek az állatok megismerésében. A tábor résztvevői a hét során megismerhetik többek között az Ausztrálház, a Pálmaház és az Elefántház lakóit, a Dél-Amerika kifutó állatait és több száz más állatot. Az állatos programok mellett kézműves foglalkozás és sok-sok játék színesíti a programot.
  • Bükki Nemzeti Park Igazgatóság „Túra Manó” tábora: A felsőtárkányi tábor heti programjából: Tücskörészés-bogarászás nagyítóval, mikroszkóppal a Bükkben; „Madarat tolláról”; Fűben-fában orvosság; Élet a vízben; Barlangászás az Esztáz-kői barlangban; lovaglás; Szöszmötölés – kézműveskedés a zöld szemlélet jegyében.
  • A Fertő-Hanság Nemzeti Park táborai: Tanulj a természettől – Természet(l)esen. Napközis és bentlakásos nyári természetismereti táborok a védett területek értékeinek felfedezésére.
  • A Hortobágyi Nemzeti Park táborai: Érdekel a kézműveskedés, a terepi kirándulások, az állatok etetése, gondozása, a madárgyűrűzés? A táborok célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek a Hortobágy természeti és kulturális értékeivel, szakirányú ismeretet kapjanak a madárgyűrűzésről, a vadon élő állatokról, növényekről, néprajzi szokásokról.
  • A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság hagyományosan a következő táborokkal várja a gyerekeket: Természetismereti tábor a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban és Természetismereti tábor a Bihari Madárvártában.
  • Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület nyári tábora: 2018-ban a téma az ERDŐ! Kik laknak az erdőben? Láthatók és láthatatlanok… Mit csinál egy erdész? Világ erdői Mi mit csinálhatunk az erdőben?Szórakoztató, interaktív természet, kaland OFFline.
A természethez kapcsolódik az alábbi, 1. osztályosoknak készült rejtvény megoldása is. Kattints és már le is töltheted:
Zold_matek_rejtveny1osztaly01
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!