Tudtad, hogy Mezőkovácsházán működik az az üzem, ahol a szeletíven összegyűjtött fénycső-hulladékot újrahasznosítják? Meglátogattuk az üzemet és most neked is megmutatjuk, hogyan zajlik ez a folyamat.

Korábban már írtunk arról, hogy az elhasznált, elromlott és kicserélt izzókat, lámpákat és fénycsöveket szelektíven kell gyűjtenünk.

A gyűjtőpontokra leadott világítástechnikai hulladékok országos szelektív gyűjtési hálózata lehetővé teszi, hogy a szakszerűen begyűjtött lámpahulladék bekerüljön a korszerű folyamatba, amely során hatalmas mennyiségű újrahasznosítható anyag kerül vissza az ipari körforgásba.

A fénycsövek esetében a feldolgozás és újrahasznosítás nagy része hazánkban valósul meg, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. üzemében. Az üzemlátogatás számunkra legmeglepőbb ténye, hogy a munka milyen kis helyen, szinte kompakt csomagolásban történik.

Ezen a fotón láthatod, hogy az egész munkafolyamat egy nagyobb méretű konténer belsejében zajlik:

Mezőkovácsháza1

A korszerű, automatizált gépsoron emberi kézre csupán a fényforrások beadagolásánál van szükség.

Mezőkovácsháza2

Ez az infografika mutatja a teljes folyamatot. Kattints a képre és már látod is:

A fényforrás-hulladékok 80-90%-a üveg. Ez olyan értékes nyersanyag, amit újra és újra felhasználhatunk a termelésben. Az újrahasznosítási folyamat végén a tisztított üvegcserepek megkezdik következő útjukat a fényforrásgyárakba és ott újabb termékekké válnak.

A témához kapcsolódó legújabb matek feladatlap 6. osztályosoknak készült. Kattint a képre és már nyomtathatod is:

zold_matek_6osztaly30

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!