Talán nincs ma aktuálisabb téma a nagyvilágban, mint az egészségügy és az abban dolgozók helyzete. Ezért különös figyelmet érdemel április 7-én az Egészség Világnapjának kiemelt témája:

„Ápolók és szülésznők”

Az „Ápolók és szülésznők nemzetközi évében” a 2020-as Egészség Világnapja rávilágít arra, hogy az ápolók és szülésznők milyen létfontosságú szerepet töltenek be az egészségügyi ellátórendszerben az egész világon.

Az ápolók és szülésznők munkája sokszor alulértékelt, munkakörülményeik nem megfelelőek. A WHO célkitűzése 2020-ban, hogy minden ápoló és szülésznő olyan környezetben dolgozhasson, ahol biztosított a biztonságos munkavégzés, ahol az orvosok és a közösség tagjai tiszteletben tartják a munkájukat, ahol az egészségügyi ellátórendszer megfelelően működik és munkájuk integrált része a többi egészségügyi területnek.

Abban biztosak lehetünk, hogy az utóbbi hónapokban sokkal láthatóbbá vált az egészségügyben dolgozók munkája és áldozatkészsége. A jelenleg zajló világjárvány különös hangsúllyal mutatott rá, kik és milyen feltételekkel harcolnak a COVID-19 elleni küzdelem frontvonalán.

Tudtad?

  • Globálisan, az egészségügyi és szociális szektor munkavállalóinak 70%-a nő, jelentős részük ápoló és szülésznő.
  • A szülésznők munkája – ahol az ellátás megfelelő intézkedéseket tartalmaz – a terhes és újszülött gondozásban, valamint a családtervezésben végzett intézkedésekkel megelőzheti a gyermekágyi halál, a halvaszületés és a csecsemőhalandóság több, mint 80%-át.
  • A világnak 18 millióval több egészségügyi dolgozóra van szüksége a 2030-ra kitűzött egészségügyi célok eléréséhez és fenntartásához – ebből körülbelül 9 millió ápolóra és szülésznőre.

Ahogy a WHO kampányának jelmondata kéri:

Szánj rá egy percet és mondj te is köszönetet!

Vigyázz te is az egészségedre! Egyél sok zöldséget és gyümölcsöt. Ehhez kapcsolódik a legújabb ovis feladatlap.

Kattints a képre és töltsd le a nyomtatható PDF-et!

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!