Szeretek olvasni és a modern technikai megoldásokra is nyitott vagyok, különösen szívesen használok olyan eszközöket, amik a környezetet is kímélik. Évek óta e-könyv olvasót használok, ami rögtön kedvenc személyes útitársammá vált.

Persze van könyvespolcunk és továbbra is szívesen járok könyvesboltba. Szeretem kézbe venni a könyveket és tanulmányozni a borítójukat. Jó látni a belső oldalakat, a képeket és azt is, milyen vaskos a kiválasztott olvasnivaló. Most is vásárolunk könyveket, elsősorban a gyerekeknek színes, képekben gazdag regényeket és albumokat.

Miért vált mégis kis kedvenccé az e-könyv olvasóm?

  • Kíméli a környezetet – Nem kell a könyv gyártására, szállítására és raktározására energiát fordítani és a papírral is takarékoskodunk.
  • Könnyű, kis helyen elfér, kényelmes tartani és lapozni – Mióta használom, sokkal több helyen tudok olvasni. A táskában elfér és rövid várakozás vagy utazás alatt is könnyen előveszem és olvasok pár oldalt.
  • Rengeteg könyv egy kis eszközön – Most már nem számolgatom egy utazásnál, hogy hány könyvet vigyek. Mindegyik rajta van az e-könyv olvasón és soha nem járok úgy, hogy nincs több olvasnivalóm.
  • Költségkímélő – Bár az elején a könyvolvasóba be kell ruházni, utána azonban a valódi könyvnél olcsóbban vásárolhatjuk meg az elektronikus változatot.
  • Különleges kiadványok is elérhetők – Digitálisan azokat a könyveket is kiadják, amiket a kis példányszámú igény miatt nem éri meg nyomdában előállítani.
  • Helytakarékos, nincs felesleges felhalmozás – Ritkán történik meg, hogy egy regényt többször olvasok el. És nem vagyok lelkes könyvespolc portalanító sem, ezért megválogatjuk, milyen könyvek kerülnek fel a polcra. Korábban könyvtárba jártam vagy az aukciós oldalakon adtam tovább a könyveket. Most már nincs állandó helyhiány a polcokon.
  • Energiatakarékos – Egész sokáig működik egy töltéssel. Az e-ink a szemet is kíméli és a képernyő szabályozható világításával külső megvilágításra is ritkábban van szükség.
  • Könyv extrákkal – Aki olvasás közben aláhúz, jegyzetel, megjelöl és rákeres, annak is könnyű dolga van az e-könyvekkel. Nyugodtan írogathat, firkálhat a szöveg mellé külön megjegyzéseket. Idegen nyelvű vagy értelmező szótárakban is könnyen kereshetünk olvasás közben.
  • Egyenlő esélyek – Az e-könyv olvasó betűmérete módosítható és akár fel is olvassa a szöveget, így a vakok és gyengénlátók is tudják használni.

Ami hiányzik az e-könyvek olvasásakor:

A képek, a színek. Az új könyv tapintása és illata – kivéve pl. néhány olcsó mesekönyv nem túl kellemes szagát. Mivel az e-könyveknél a betűmérettől függ az oldalszám, így százalékban mérik a haladást. Néha jó lenne látni fizikailag is, milyen vastag könyvet olvasok és hol tartok éppen. És természetesen valódi könyv kell akkor is, ha az írótól szeretnénk aláírást kapni.

A szöveghez kapcsolódó mai feladatlap 5. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_5osztaly13

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!