Igazán beszédes és cselekvésre ösztönző nevet választott a Tegyünk Együtt Természetünkért, Társadalmunkért, Jövőnkért Egyesület, ugye? Ismerd meg most őket! Samu Andrea, az egyesület elnöke válaszolt a kérdéseimre.

Mikor jött létre az egyesület? Kik működtetik a szervezetet?

Az egyesület 2012-ben jött létre, főként egyetemi oktatókból, kutatókból és tanárokból szerveződött kis közösség, amely azonban folyamatosan bővül. Jelenleg 1 embert tudunk alkalmazni elsősorban a Norvég Civil Támogatási Alapnak köszönhetően, a többiek önkéntes alapon, munkájuk mellett végzik ezt a plusz tevékenységet.

Milyen fő célokat fogalmazott meg a szervezet?

Az alapításnak kettős célja volt, egyrészt magában foglalja a környezettudatos ismeretterjesztést, amelyre tapasztalataink alapján nagy szükség van gyerekek és felnőttek körében egyaránt, a másik pedig, hogy különböző nagyobb, akár nemzetközi projektekben civil partnerként együtt tudjunk működni, ezzel akár – ha ideiglenesen is – munkát teremtve néhány embernek.

Milyen fő tevékenységeket végeztek?

Fő célkitűzésünk tehát a környezettudatos kultúra fejlesztése kicsik és nagyok körében olyasféle témakörökben, amely megfelel a kompetenciáinknak, érdeklődési körünknek. Ezt változatos formában igyekszünk megvalósítani, tehát az előadások, klubok tartásától a workshopig mindenféle program elő szokott fordulni. Különféle rendezvényeken meghívott előadóként jelenünk meg, de saját projektjeink is vannak.

[easingslider id=”2446″]

Melyek a legsikeresebb programok? Mire vagytok a legbüszkébbek?

Jelenlegi legsikeresebb projektünk a környezettudatos gyerekneveléshez kapcsolódik, ebben fő tevékenységként a mosható pelenka népszerűsítését lehetne megnevezni és ehhez kapcsolódik aztán a „zöld” nevelés hátterének és eszköztárának bemutatása az érdeklődő szülőknek. A projekt indítása, amelyet a Norvég Civil Támogatási Alap egy éves támogatással jutalmazott, Janó Éva nevéhez kapcsolódik, aki látott abban fantáziát, hogy az eldobható pelenkánál jóval környezetbarátabb mosható változatának megismertetése sokaknak nemcsak újdonság, hanem követendő példa lesz. A számítás bejött, már több mint egy éve jelenünk meg különböző saját és vendégrendezvényeken, ahol nagy sikerrel mutatjuk be a mosható pelenka előnyeit. A projektet végül Ozone Network Zöld Díjjal is jutalmazták 2015-ben.

Az OzoneNetwork Egyenlítő című adásának 2. felében is bemutatkozott az egyesület

Milyen terveitek vannak erre az évre?

Jelenleg a projekt záró rendezvényére készülünk nagy erőkkel, amely Zöldszarvú Hét néven fut majd és az angol Real Nappy Week mintájára készült annyi újítással, hogy itt nemcsak a mosható pelenkázáshoz kapcsolódó akciók lesznek majd országszerte, hanem az egészséges és környezettudatos gyereknevelés hetének is szánjuk. Változatos programokkal várjuk majd az érdeklődőket országos szinten több egyesülettel, klubbal és otthon dolgozó anyukával együttműködve. A program kezdetét a Szegedi Öko Baba-Mama Vásár nyitja és a budapesti Zöldszarvú Baba-Mama Vásár zárja majd. Ezeken a vásárokon nemcsak hazai készítésű mosható pelenkákat, betéteket, hanem minősített, organikus biopamutból készült ruhákat, kézi készítésű ékszereket, csokoládét és még sok mást lehet megvásárolni. Eközben pedig lesznek előadások az egészségtudatos gyermeknevelésről.

Ebben az évben lehetőségeinkhez képest folytatjuk az eddigi környezettudatos ismeretterjesztő tevékenységünket, közben pedig próbálkozunk általános iskolákban madárbarát kert kialakításával, ami a kicsiket szintén közelebb hozhatja a természethez, és ez a mai, digitalizált világban nagyon fontos feltöltődési lehetőség.

Ha valaki szívesen kipróbálná a mosható pelenka használatát, hogyan tudtok segíteni neki?

Akit érdekel a mosható pelenkázás lehetősége, de bizonytalan, milyen márkát válasszon, mennyit vegyen, milyen anyagból vagy egyéb kérdése lenne, annak fel tudjuk ajánlani a személyre szabott vagy a klubok ideje alatt történő tanácsadásunkat, illetve a pelenka-kölcsönző rendszerünk kínálatát. Ez a kölcsönző rendszer úgy működik, hogy lehet választani szimpatikus pelusokat, amelyeket az ember szívesen kipróbálna és így 300 Ft-ért 2 hétig nála lehet 3-4 db pelenka, azalatt pedig rájöhet, hogy megfelelt-e neki annyira az adott típus, hogy jó szívvel vásárolna is belőle. Ez a lehetőség működik Szegeden – ekkor az egyesületet kell keresni, illetve Pesten is több helyen, amelyek közül a legnagyobb a Zöldszarvú Baba-Mama Klub mosható pelenka kölcsönzője, amely szintén igen széles kínálattal várja a próbálni vágyókat.

Mit tanácsolsz a kezdőknek?

Ha már a várandósság alatt eldönti valaki, hogy szeretne mosható pelenkát használni, akkor megpróbálhat tájékozódni – személyesen a klubokban vagy az interneten, ezután érdemes 2-3 szimpatikus terméket kiválasztani, abból rendelni és ezek után folyamatosan kipróbálni néhány kölcsönözhető darabot. Arra kell számítani, hogy változik a babánk alakja, illetve korral nő a pisi-mennyiség is. Ezért a legtöbbször nem elég a kezdeti néhány pelus, hanem időnként bővíteni vagy cserélni kell a készletet, mert más korban más-más fazon lehet alkalmas a legmegfelelőbb nedvszívás biztosítására. A próbálgatáshoz a sima tetra pelenka is elég, utána, ha megvan a típus, illetve a fazon, elég akkor beruháznunk a nagyobb nedvszívó képességű belsőkre.
Ami azért jó, ha van kezdésnek: fedeles vödör, megfelelő mosószer és kakafogó papír – ez utóbbi nagy szolgálatot tehet abban, hogy csak minimális mennyiségű székletet kelljen kimosni.

Hogyan léphetnek kapcsolatba az érdeklődők az alapítvánnyal?

Az érdeklődők kereshetnek minket emailben, de akár telefonon is, a honlapunkon és a Facebook oldalunkon minden információ megtalálható. A programjainkról szintén a Facebook oldalon lehet olvasni, ezek többnyire Csongrád megyében zajlanak, de kérésre szívesen elutazunk máshová is. A minket megkeresőket tudjuk segíteni tanácsokkal a környezettudatos életvitelt illetően, illetve ezzel összhangban lévő ötleteket szívesen veszünk, ezeket beintegráljuk az egyesület megvalósítandó programjába. Lehet minket szakértői tevékenységgel, konkrét ötletekkel, de akár önkéntes besegítő szándékkal is keresni, nyitottak vagyunk mindenkire! 🙂

A mai matek feladatlap 3. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_3osztaly18

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!