Még soha nem voltunk ennyien a Földön és a világ népessége folyamatosan növekszik. Valójában a túlnépesedés a gyökere az összes környezeti problémának. Az élelmiszerhiány, az energiagondok és a környezetszennyezés is a népesség robbanásszerű növekedésének következménye.

A technológiai fejlődés és az egészségügyi ellátás fejlődése azt eredményezte, hogy egyre több gyermek születik, egyre kisebb a halálozási arány és növekszik az átlagos életkor is. Miért beszélünk népességrobbanásról?

Az emberiség történelme folyamán a népesség sokáig lassú növekedést mutatott, csak az utolsó 200 évben indult el a hihetetlen mértékű létszámemelkedés. Az időszámítás kezdetén becslések szerint kb. 200 millió ember élt a Földön, 1987-ben számunk átlépte az 5 milliárd főt, 2015-ben pedig már a 7,3 milliárdot közelítjük.

A népességnövekedés nem egyenletes, jelentősen átrendezi a népességarányokat. A fejlődő országok adják a növekedés 97%-át, ezen belül Afrikában a legnagyobb a növekedés. Az elmúlt hat évtized során a lakosság száma itt 4,5-szeresére emelkedett. Ázsián belül pedig Indiában nő a legnagyobb mértékben a lakosság. Ezzel szemben a fejlett országokban, köztük hazánkban is a csökkenő születésszámmal és az elöregedő társadalom problémáival küldenek.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a Föld kapacitásai végesek és már most szűkülnek az erőforrások. Egyre közeledünk egy ökológiai fordulópont felé, ahol bolygónk már nem képes élelmiszerrel és ivóvízzel ellátni az emberiséget. Mielőbb meg kell találni a megoldást a növekedés megfékezésére. Nem szabad elérni azt a pontot, amikor a növekedés meghaladja az erőforrásokat és összeomlik a rendszer. Mert ez az emberiség pusztulását okozná.

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap 5. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_5osztaly7
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!