A mai napot az ENSZ közgyűlése 2000-ben nyilvánította a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napjává. Ez a nap a biodiverzitás védelmének világnapja, amely az élővilág sokféleségére és az azt fenyegető veszélyekre igyekszik ráirányítani a széles nyilvánosság figyelmét.

Mit jelent a biodiverzitás? Hétköznapi nyelven a biológiai sokféleség az élet megnyilvánulási formáinak rendkívüli változatosságát jelenti. Ez a változatosság az élővilág talán legfontosabb jellemzője. A mai nap azért is fontos, mert e sokféleség fennmaradását számos környezeti veszély fenyegeti. Az élővilág változatossága nem véletlenül alakult ki! A sokféleség biztosítja a bioszféra stabilitását.

A napjainkig leírt, felfedezett állat- és növényfajok száma 1,5 millióra tehető, de ennél sokkal több faj vár felfedezésre. A legóvatosabb becslések szerint is több, mint 5 millió faj élhet a Földön.

A fajok létét veszélyeztető „kihalási eseményről” EBBEN a korábbi cikkben már volt szó. A biológiai sokféleség megőrzése rendkívül összetett feladat. Egyrészt biztosítani kell a természetes élőhelyeken fennálló ökoszisztéma védelmét. Rezervátumokat, nemzeti parkokat, természetvédelmi területeket kell kialakítani. Másrészt mérsékelni kell az ember környezetkárosító tevékenységét is. A már veszélyeztetett, kipusztulástól fenyegetett fajok védelmét természetvédelmi programokkal és nemzetközi egyezményekkel kell elősegíteni.

A Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja 2015-ben a „Biodiverzitás a fenntartható fejlődésért” központi téma köré szerveződik, ezzel támogatva az ENSZ által megfogalmazott Fenntartható Fejlődési Célokat.

A szöveghez kapcsolódó matek feladatlap 6. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_6osztaly13

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!