1960. óta március 23-án ünnepeljük a Meteorológiai Világszervezet (WMO) alkotmányának életbe lépését. A szervezet minden évben egy-egy aktuális kérdéskört választ a világnap témájának. A 2015-ös világnap témája: „Alkalmazkodjunk okosan! Váltsuk tettekre éghajlati ismereteinket!

Michel Jarraud, a WMO főtitkárának a mai alkalomra kiadott üzenete szerint az éghajlatváltozás szinte az összes társadalmi és gazdasági ágazatot érinti, kezdve a mezőgazdaságtól a turizmusig, az infrastruktúráktól az egészségügyig. Olyan kulcsfontosságú készleteket befolyásol, mint a víz-, élelmiszer-, és energiakészletek. A klímaváltozás a fenntartható fejlődést hátráltatja, sőt veszélybe is sodorja. A meteorológia tudományában az elmúlt évtizedekben felhalmozott tudás felbecsülhetetlen érték, aminek eredményeit fel kell használni az éghajlatváltozásra vonatkozó döntéshozói cselekvési tervekben. Az egyre magasabb átlaghőmérséklettől a gleccserek zsugorodásán keresztül a tengerfelszín emelkedéséig és az időjárási szélsőségek gyakoriságának növekedéséig számos folyamat bizonyítja, hogy éghajlatunk változóban van. A tudományos eredmények támogatásával még sikerülhet elfogadható szintre mérsékelni a klímaváltozás hatásait.

A főtitkár így foglalja össze a meteorológiai szervezetek munkájának jelentőségét: „A hatóságok az éghajlati előrejelzésekre támaszkodva tudnak felkészülni a szárazságok, hőhullámok és árvizek egészségügyi hatásainak mérséklésére. A mezőgazdaság a hőmérsékleti és csapadékra vonatkozó jósolt tendenciáknak köszönhetően képes jobb vetési, aratási és kereskedelmi döntéseket hozni. A vízgazdálkodók az éghajlati információkat a vízkészletek optimalizálása és az árvízkezelés során hasznosítják. Az energiaszektor pedig az erőművek építésének pontos helyéről és típusáról is az éghajlati adatok alapján dönt.”

A világszervezet fő célja a megszerzett éghajlati ismeretek megosztása és hasznosítása a Földet fenyegető kockázatok csökkentése érdekében, hogy tovább haladhassunk a fenntartható fejlődés útján!

Forrás: WMO, Michel Jarraud: Alkalmazkodjunk okosan!

Az időjáráshoz kapcsolódó matek feladatlap ovisoknak készült:

Zold_matek_feladatok_ovisoknak13

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!