A Meteorológiai Világszervezet (WMO) decemberi adatai szerint elképzelhető, hogy 2014 lesz a legmelegebb év.

A Föld átlaghőmérséklete a 2014 január-októberi időszakban 0,57 Celsius-fokkal volt magasabb az átlagosnál, ami megegyezik az eddig legmelegebb évként számon tartott 2010 méréseivel. A szervezet ezzel az adattal is fel kívánja hívni a figyelmet arra, hogy a globális felmelegedés nem állt meg.

A jelentés szerint a 2014-re vonatkozó előzetes információk azt is jelentik, hogy a 15 legmelegebb évből 14 a 21. századra esett. A korábbi rekorddöntő évek 2010, 2005 és 1998 voltak.

A szervezet vezetője, Michel Jarraud szerint különösen nagy aggodalomra ad okot, hogy idén a hőséget nagy kiterjedésű vízfelületeken is érzékelték, az óceán már tavaly rekordhőmérsékleteket döntött. Vagyis a felmelegedés már nemcsak a szárazföldön jelentős. 2014-ben az óceán hőmérséklete az északi féltekén volt különösen magas. Ennek oka a szervezet szerint az, hogy az emberi tevékenység következtében a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok hatalmas mennyiségű energiát kötnek meg, amely visszakerül az óceánokba és ott okoz melegedést.

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap 1. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_1osztaly6
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!