Ahogy már korábban írtunk róla, a Mítosz Vadászat pályázat 10 nyertes csapata, összesen 300 diák és kísérő február 22. – március 1. között egész napos kirándulások keretében látogatott el 13 hazai hulladékfeldolgozó üzembe vagy környezetvédelmi céghez.

  • A Békés Megyei Tisza Kálmán Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium és az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai a karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. működését ismerhették meg az anyagok érkezésétől kezdve a végtermékig. Az üzemében éves szinten a hazai összmennyiség egyharmadát képesek feldolgozni.
  • A Nagykanizsai Szivárvány Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tanulói először a Somi Nagytérségi Hulladékkezelő–ártalmatlanító központban a települési hulladék frakcióinak kezelésével ismerkedhettek meg, majd az ELGOSCAR-2000 Kft. fűzfőgyártelepi laborját tekintették meg. Itt a környezetvédelmi mérések jelentőségéről kaptak tájékoztatást a hagyományos és a nagy laborban.
  • A Budapesti XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium diákjainak első úti célja a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. telephelye volt, majd a BIOCENTRUM Kft. Gyöngyösoroszi központjában jártak, ahol főként környezeti kármentesítéssel, víztisztító berendezések tervezésével és gyártásával foglalkoznak. Az előadások során az ércbányászat után maradt környezeti károk mentesítésével és a látogató központban kialakított ásvány gyűjteménnyel ismerkedett meg a csoport.
  • A soproni Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola és Kollégium tanulói a HUKE csoport sárvári üzemében kezdték a kirándulást, ahol az újonnan beindított PET palack feldolgozót ismerték meg. Délután a HUKE csoport Zalaegerszegi telephelyén az üveghulladék feldolgozását tekintették meg.
  • A Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskola nyertes csapata a Holofon Zrt. Annavölgyi üzemébe érkezett először, ahol a műanyag feldolgozásával ismerkedtek meg, majd délután hazánk legnagyobb veszélyes hulladékégető üzemében, a SARPI Dorog Kft.nél tettek látogatást.
  • A Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium tanulóit az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Projekt (Tiszta Európa Program) legnagyobb fejlesztése, a Királyszentistván külterületén épült modern hulladékkezelő központban várták. A gimnazisták délután az ELGOSCAR-2000 Kft. fűzfőgyártelepi laborját is megtekintették.
  • Az Érdi SzC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola diákjai Magyarország egyetlen kommunális hulladéktüzelésű erőművét, a Fővárosi Hulladékhasznosító Művet látogatták meg, majd délután az FKF Zrt. másik nagy létesítményénél, a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő telephelyén jártak. Itt a Budapest területén évente mintegy 700 000 tonna települési szilárd hulladék azon részét kezelik, amely nem kerül a hasznosításra a Hulladékhasznosító műben.
  • A kiskunhalasi KRK Szilády Áron Gimnázium nyertes csoportja és a Csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakközépiskola tanulói Magyarország egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházását, a Hamburger Hungaria Kft. dunaújvárosi hulladékpapír feldolgozóját látogatták meg. A dunaújvárosi papírgyár 2 papírgépe szinte 90%-ban teljesíti az EU irányelvekben egész Magyarország számára előírt hulladék-újrahasznosítási kötelezettséget.

Íme néhány kép a kirándulásokról:

[easingslider id=”2318″]

A látogatásokhoz kapcsolódó feladatlap 8. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_8osztaly18

A Mítosz Vadászat pályázat az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóságának támogatásával valósul meg. Pályázati azonosító: OKTFNHI-LSZF/2015-01 – „A hazai hulladékgazdálkodással és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos lakossági szemléletformálásra fordítható támogatás” – www.szelektalok.hu

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!