2004 óta minden évben megrendezik a Nemzetközi Duna-napot, amikor a folyó vízgyűjtő területéhez tartozó 14 ország együttműködve közös folyójuk hasznára és védelmére hívja fel a figyelmet. Ez a nap erősítheti az érintett nemzetek „dunai szolidaritását” egy tisztább, biztonságosabb folyó érdekében. Az eltérő kulturális és történelmi fejlődés ellenére közös vágyunk és felelősségünk megóvni ezt a rendkívüli értékkel bíró környezeti erőforrást.

A Duna Európa második leghosszabb folyama Németországban, a Fekete-erdőben két kis forrásból ered és hosszú útja végén gazdagon szerteágazó delta torkolattal ömlik a Fekete-tengerbe. Útja során 10 országon folyik keresztül, hegyeket tör át, hasadékot vés a sziklába, völgyeket mélyít a hegyek közé, hatalmas síkságokat tölt fel. 2860 km hosszan nagy kék szalagként kígyózik Európa térképén.

Hazánk fő folyója, Magyarország területe teljes egészében a vízgyűjtőjéhez tartozik. Legnagyobb mellékfolyója a Tisza. Magyarországi szakasza 417 km, ebből 142 km határfolyó Szlovákiával.

A Duna fontos közlekedési útvonal, partjain ipari vállalatok, városok és kisebb települések fekszenek. Gyors sodrású szakaszain vízerőművek hasznosítják energiáját. A halászat szerepe a 20. században a folyót ért nagyfokú szennyezés miatt ma már csak egyes részein jelentős.

A szöveghez kapcsolódó matek feladatlap most 5. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_5osztaly12

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!