A környezettudatos szemlélet egyik legfontosabb alapelve, hogy ne pazaroljunk. Ne dobjuk ki azt, ami megsérült, kilyukadt, hanem próbáljuk megjavítani és újra használni. Ez a „recycling”.

Ha ugyanabban a formában nem használható, akkor pedig találjunk neki új funkciót. Ennek két iránya is lehet:

  • „upcycling”: ha értéknövelő újrahasznosítás történik, a létrejött új dolog értékesebb a felhasznált alapanyagnál
  • „downcycling”: ha értékcsökkenő újrahasznosítás történik. De ez utóbbi is sokkal jobb megoldás, mint hulladékként megválni a hibás tárgytól.

„Én nem tudom megjavítani, se időm, se tudásom nincs hozzá.”

Természetesen nem mindenki ezermester, de néha csak egy kis odafigyelés, ötlet és energia kell a javításhoz. Korábban már írtam, hogy mi is külön-külön kupacban gyűjtögetjük a ragasztásra, szerelésre vagy varrásra váró tárgyakat. És ha van egy kis szabadidőnk vagy már nem fér több dolog a kosárba, akkor rászánunk pár órát a javítgatásra.

Hétvégén a varrnivalókat csökkentettük: bevarrtam néhány apró lyukat, újraszegtem a kiszakadt nadrág és szoknya szélét, befoltoztam egy lepedőt és készült egy új szoknya is a már nem használt ruhából. Összesen másfél órát dolgoztam és ezzel újra használhatjuk a lepedőt, a rövid nadrágokat, a szoknyát és az elkészült új szoknyát is. Igazán jó érzés!

A szöveghez kapcsolódó feladatlap 8. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_8osztaly14

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!