A mindennapos bevásárlás során napról napra példát mutatunk a gyerekeinknek. Mivel a szokások a gyakorlati mintákkal, és az ismétlések segítségével épülnek be a legjobban, nem mindegy, hogy a kicsik mit látnak tőlünk akkor, amikor csak beszaladunk a boltba, vagy éppen a heti nagy bevásárlást intézzük együtt.

A tudatos vásárlás megvalósításának apró lépéseit a gyerekek már azelőtt el tudják sajátítani, mielőtt megértenék ennek a szemléletnek a lényegét.

Mire figyelj, amikor gyerekekkel indulsz vásárolni?

1.) Készüljetek fel a feladatra egy bevásárlólistával

Kérdezd meg, szerinte mire van szükség, mi fogyott el, mit kell a boltban venni. Adj időt neki arra, hogy átgondolja, mire van valóban szüksége. Ha olyan dolgokat sorol fel, amit te most valamiért nem tennél a listára, akkor indokold meg ezt a döntést. Ha már tud írni, megkérheted, hogy ő készítse el a listát. Nagyobb gyerekeknél akár mobil applikációt is használhattok a közös lista elkészítésére.

2.) Szedjétek össze a szükséges szatyrokat, kosarakat és dobozokat

Fontos, hogy a gyerkőc lássa az előkészületnek ezt a lépését is. Ha van saját kosara, táskája, vigyétek azt is magatokkal.

3.) A boltban a lista szerint vásároljatok

Mindenkinek legyen feladata az üzletben. A listán vagy a mobil alkalmazáson pipálgassátok együtt a már beszerzett árukat. Így könnyebb elkerülni az impulzusvásárlást.

4.) Használjátok a saját tasakokat, dobozokat

Bátran vegyétek elő a magatokkal hozott tárolókat. Ha a gyermek látja, hogy nem csak a bolti zacskókban lehet megvásárolni a termékeket, és a pénztárnál sem néznek rossz szemmel a saját tasakokra, akkor nagyobb korában ő is bátran fogja használni azokat.

5.) Engedd, hogy a boltban ő is valóban vásároljon

Hagyd, hogy tolja a bevásárlókocsit, vagy húzza a kosarat. Kérd a segítségét a termékek keresésében, és engedd, hogy ő válasszon pl. zöldséget, gyümölcsöt. Közben beszéljétek meg, miért érdemes éppen azt az árut választani (érett, szép, hazai fajta stb.).

6.) Figyeljétek meg együtt az árcímkéket, elemezzétek azokat

A legjobban így, a gyakorlatban tudja mindenki megtanulni, hogy a sokféle termék közül melyik éri meg és miért. Vagy éppen hogyan érdemes dönteni a különböző kiszerelések között.

7.) Figyeljetek oda a termékek be- és kipakolásánál is

Mutasd meg, mit érdemes a kosárban alulra tenni, mire kell jobban vigyázni. Hogyan érdemes a futószalagra felpakolni, hogy az áruk ne sérüljenek, és a pénztárnál kényelmesen tudjatok lepakolni.

8.) Kérd a segítségét az otthoni elpakolásnál

A vásárlás lezárásaként fontos, hogy minden időben a helyére kerüljön. Így a gyerekek azt is megtanulják, hogy a minőség megőrzéséhez a megfelelő tárolás is hozzá tartozik.

Hidd el, csak az első pár alkalommal kíván a közös vásárlás és a feladatok megosztása kicsit több energiát. A gyerekek nagyon gyorsan tanulnak, és szívesen vállalnak feladatokat. Néhány hét múlva már azt veszed majd észre, hogy ő figyelmeztet a tudatos vásárlás egy-egy lépésére. 🙂

Ehhez a témához egy 1. osztályosoknak készült keresztrejtvény tartozik. Kattints a képre és töltsd le a nyomtatható PDF-et!

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!