Szerencsére egyre többen vállalják azt a nem könnyű feladatot, hogy a környezettudatos szemlélet terjesztőivé, példaképeivé váljanak. A Zöld Hősök rovat éppen róluk szól.

Kump Edina környezetkutató, hulladékcsökkentési szakértő egyike a hulladékmentes életmód hazai zászlóvivőinek. Szakmai szemléletformáló munkája és az elmúlt években felépített vállalkozása, a Hulladékmentes.hu napról napra több embernek segít a háztartási hulladékok csökkentésében.

Edina rengeteg interjún van túl, korábban már mi is ajánlottuk TedX előadását.

Most egy különleges kéréssel kerestük fel: a hulladékmentes életmód LEG-jeiről kérdeztük.

Hány dkg volt az 1 hónap alatt megtermelt legkevesebb hulladékod?

Ilyen konkrét mérést legutóbb 2017 szeptemberében végeztem, 6,85 gramm lett (egy öklömnyi) a megtermelt szemétmennyiségem, aminek az összetételéről itt írtam összefoglalót: https://hulladekmentes.hu/2017/10/02/mutatom-mennyi-szemetet-termeltem-szeptember-soran-en-alig-hittem-el/ . Ez az a mennyiség, ami a kommunális kukába került volna. Hulladékom ezen felül is volt, hiszen a zöld hulladékokat komposztáltam, illetve valamennyi hasznosítható hulladékom keletkezett, ezeket szelektáltam vagy egyéb úton hasznosítottam, tartottam körforgásban.

Emlékszel-e olyan napra, amikor a legtöbb hulladékot termelted az utóbbi években? Mi volt ennek az oka?

Először tegyünk különbséget hulladék és szemét között. Ez fogalmi különbség, de most például ennél a kérdésnél is fontos tisztában lennünk az eltérő jelentésükkel.

Szemétnek azt nevezzük, ami a tulajdonosa számára feleslegessé vált, de nem tud/akar vele mit kezdeni, ezért a kommunális kukába dobja ki (ahonnan égetőbe, vagy lerakóba kerül, amivel elpazaroljuk mindazt a munkát és természeti erőforrást ami a létrehozásához, használatához szükséges volt).

Hulladéknak azt nevezzük, ami a tulajdonosa számára feleslegessé vált, de még hasznosítható, és hasznosítja is. Vegyünk példaként egy répahéjat, amire már nincs szükségünk. Ha komposztáljuk, akkor hulladéknak számít, viszont ha a kommunálisba dobjuk ki, akkor szemétnek. Egy emberi döntés következményeként ugyanaz a répahéj hasznos hulladékká, vagy elpazarolt szemétté is válhat.

A hulladéktermelésem teljesen hullámzó, csak úgy mint az élet, nem tudok kiemelni egy napot, vagy szituációt. A hétköznapokban épp csak annyi hulladékom keletkezik, amennyit nem tudok más úton elkerülni (ennek mennyisége is kiderül az összefoglalóból, a havi hulladék mennyiséget is belefoglaltam), míg a nyári PET Kupán jelentősen megnőtt a saját hulladéktermelésem, hiszen csomagolt élelmiszert kaptunk (nem is nagyon lehetne másképp megoldani egy vízitúrán), de az is előfordult, hogy én vettem meg valamilyen csomagolt árut, például azért, mert éhes voltam és épp nem volt más lehetőség. Viszont ezt követően ezeket mind tudtam szelektálni, illetve komposztálásra is volt mód, így továbbra is hulladéktermelésről beszélhetünk, nem pedig szemétről. De említhetem azt is, amikor elromlik egy égőnk, vagy összegyűlik a használt olaj. Mindkettő hulladék, ami mint minden háztartásban, nálam is keletkezik, viszont megfelelő gyűjtéssel mindkettő hasznosítható még.

A hulladékmentesség nem arról szól, hogy tényleg nullára csökkentjük a háztartásunk, az életünk hulladék- és szeméttermelését, hanem arról, hogy törekszünk ezek minimalizálására úgy, hogy az közben nem megy az életkedvünk rovására.

Melyik a legrégebb használati tárgy a háztartásodban?

Fogós kérdés. Ha eredetileg is saját tulajdonú használati tárgy, akkor szerintem a szemüvegem, 13 éve használom ugyanazt. Viszont a kávéfőző és a melegszendvicssütő amit használok nagyapámé volt, még abból az időből, amikor úgy gyártották le ezeket, hogy képtelenek legyenek elromlani.

Melyik a legjobban keresett termék a webshopodban?

Változó. A fa fogkefét, intimkelyhet, vászonzsákot, mosogatószivacs alternatívákat (komposztálható mosogatókeféket, üvegmosókat), üvegkulacsokat például keresik, ezek használatával könnyen és látványosan lehet kevesebb szemetet termelni, ezért szinte azonnali sikerélményt nyújtanak.

Van olyan termék, aminek a használatával a legtöbbet lehet spórolni?

Szerintem ebben abszolút nyertes hölgyek esetén a menstruációs kehely, illetve a mosható intimbetétek, de ha a teljes háztartást nézem, akkor nagyon sokat lehet spórolni könnyedén azon is, ha leváltjuk a bolti vegyszereket környezetbarát alternatívákra (mosószódára, szódabikarbónára, citromsavra).

Melyik műanyag dolgodat tudod a legnehezebben helyettesíteni?

Vannak olyan műanyag eszközök, amiket egyáltalán nem tudok helyettesíteni, ilyen például a laptop és a mobil, mindkettő munkaeszköz.

Melyik hulladékcsökkentő megoldástól idegenkedünk a legjobban?

Embere válogatja, mindenesetre ezek a dobogósok a tapasztalataim alapján: textil zsebkendő, intimhigiéniás eszközök (intimkehely, mosható betét), beltéri komposztálás. A textil zsebkendő és a női intimhigiéniás eszközök csak addig tűnnek visszataszítónak, amíg ki nem próbáljuk azokat, a beltéri komposztálástól pedig a nem létező szag és a gilisztáktól való félelem tartja vissza az embereket (ez nekem is gondot okozott, de nem jönnek ki a vödörből, ha jól rakjuk azt össze, illetve nem kell kézzel hozzájuk érni, használhatunk erre a célra egy lapátot, kanalat is).

[easingslider id=”4869″]

Edina az Instagram oldalán is rengeteg hasznos tippet ad

Mi lehet a legelső lépés, a legkönnyebben bevezetett változás a hulladékcsökkentés útján?

A legelső, hogy nem vásárolunk felesleges dolgokat. A legkönnyebb, hogy elkezdünk odafigyelni arra, mennyi szemetet és milyen típusúakat termelünk. Vagyis tudatosítunk. Így válhat világossá, hol érdemes elkezdeni az egész folyamatot. Ha sok a szerves hulladék a kukában, akkor a komposztálással. Ha sok az ásványvizes palack, akkor egyrészt szelektálással, másrészt ivókulacs beszerzésével (de szóba jöhet a szódagép, víztisztító is), stb.

Van szerinted olyan hulladékfajta (zöld, műanyag …), amire koncentrálva a legnagyobb mértékű változást tudnánk elérni?

Egy átlagos kuka harmada komposztálható, szintén harmada szelektálható, a maradék pedig speciálisan nem kezelhető, ám megelőzhető lenne a hulladékmentes alternatívákra való váltással. Ha eddig nem komposztáltunk és szelektáltunk, akkor egy nap leforgása alatt eltűnhet a vegyes kuka tartalmának 2/3-a. Ezzel persze a szelektív hulladékok köre még nem csökken, de legalább hasznosul, ami az első lépések egyike. Innentől kezdve lehet arra figyelni, hogy fokozatosan csökkentsük a megtermelt hulladék, valamint szemét mennyiségét.

Mekkora az a legkisebb hely, ahol már tudunk komposztálni?

A saját háztartásomban találhatóak komposztálók két szekrény közötti 30 cm-es résekben, de az étkezőasztal alatt is.

Melyik korosztály a legfogékonyabb a hulladékcsökkentésre?

Szerintem nem korosztályfüggő. Nyilván a mindenre nyitott kisgyermekekkel a legkönnyebb a dolgunk, de ugyanolyan fogékony lehet egy kisgyermekes anyuka, egy nagyszülő, vagy egy tinédzser is.

Edinától bárki megtanulhatja, hogyan lehet a lakásban komposztálni. Ehhez kapcsolódik a legújabb sudoku is, ami kicsiknek készült. Kattints a képre és már nyomtathatod is!

Zold_matek_feladatok_kicsiknek6

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!