Pár hete itthon megkezdtük a hulladékcsökkentő harcot a konyhában. Az itt keletkezett hulladékok közül a kidobott ételmaradék zavart a legjobban, ezért az elmúlt hetekben arra koncentráltunk, minél kevesebb ilyen hulladékunk keletkezzen.

Néhány hét alatt egy kis odafigyeléssel kialakult egy hatásos rutin, amivel láthatóan kevesebb étel került a kukánkba.

Itt van néhány gyakorlati tanács, amiket te is könnyedén megvalósíthatsz a konyhádban:

Amire nem lesz szükséged, azt meg se vedd!

  • Mielőtt elindulsz a boltba, mindenképp ellenőrizd, mi van a hűtőben, mélyhűtőben és a kamrában, ami romlandó vagy már nem sokáig tartható! Ha folyamatosan felírod magadnak egy bevásárló listára, hogy mi fogyott el, akkor van a legkönnyebb dolgot az indulásnál. De azt is érdemes átgondolni, hogy van-e valami otthon, amivel az elfogyott alapanyagot helyettesíteni tudod. Nem érdemes még 3 fajta sonkát vagy szalámit megvenni, ha közben régóta várakozik pl. egy rúd kolbász arra, hogy valaki felszeletelje. Lehet, hogy nem kell pl. kefírt venned a főzéshez, mert a maradék natúr joghurttal vagy a tejföllel is használható a recept stb.
  • Gondold át, a következő napokban hol és mit fog a család enni! Ezzel elkerülheted, hogy akkor is megvedd a szokásos zsemle adagot, amikor maradék ebédet vacsoráztok vagy éppen elutaztok és nem lesz, aki megegye őket. A heti menü megtervezése nekünk még nem megy gördülékenyen, de egy-két napra előre már sikerül kitalálni, mire lesz szükség a konyhában 🙂

Rendszeresen nézd át a hűtők és a kamra tartalmát!

  • Ha már úgyis kinyitod a hűtőt, nézd át gyorsan, mi minden van benne! Aminek közeledik a lejárata, azt érdemes előre vagy felülre tenni. Könnyen kialakítható az a rutin, hogy a boltból hazaérve az ételeket mindig a hasonló termékek alá vagy mögé tesszük. Bár a gyerekek nem figyelnek oda a lejárati időre, viszont mindig a legkönnyebben elérhetőt veszik ki 🙂
  • Jegyezd meg, melyik alapanyagokat kellene gyorsan felhasználni! Nálunk, bevált, hogy két-három naponta tartok egy kis razziát a konyhában és összeírom, mit kell épp „megmenteni” attól, hogy hulladékká váljon.
  • A kamrát se felejtsd ki! Ha szép nagy raktározó felület van a lakásban, hajlamosak vagyunk felhalmozni a kamrában. Ezért ott is érdemes egy-két havonta átnézni, melyik tartós ételeket érdemes a közeljövőben elfogyasztani.
  • Ha kiderül, hogy valamit nem tudtok megenni, akkor a mélyhűtő lehet a segítségedre. A felesleg fagyasztása is könnyen elsajátítható rutin. Nálunk így szűnt meg a kenyérhulladék. Amint látom, hogy elszámoltam magam a vásárlásnál vagy másképp alakultak a napjaink, rögtön beteszem a felesleget a fagyasztóba.

Légy kreatív az ételek elkészítésénél!

  • A maradékokból főzés igen jó kis szórakozássá tud válni! Megesik, hogy egy-egy alapanyag már napok vagy hetek óta várakozik a feldolgozásra és közben szép csendben hulladékká válik. Ezt meg tudod akadályozni, ha célirányosan odafigyelsz ezek felhasználására. Ebben segít a megoldáskereső Google, ahová egyszerűen beírhatod az alapanyagokat és máris kidob egy halom receptet, amiben ezeket mind felhasználhatod. A napokban pl. a hűtőrazzia során kiderült, hogy van egy kis maradék gomba és cukkini, ami kezdi elveszíteni a szépségét. Ebből bizony gombás-cukkinis szósz készült. De korábban az árván maradt sült sütőtököt is így sikerült megmenteni, a keresőben a „sütőtök, piskóta” csodaszavakat használva 🙂
  • A tálalás is sokat segíthet a hulladék megelőzésben. Bár a gyerekekre különösen jellemző, de a felnőttek is szívesebben megeszik a feldarabolt gyümölcsöt. Egy kis pucolással, válogatással megmenthető a barnuló alma, körte vagy a szőlőfürt is.
  • Ha már magában nem szép az étel, használd alapanyagként! Csoda gyümölcsturmixok, finom kompótok, gyümölcsös piskóták készülhetnek „szükségből”. De a gyümölcsök mellett ugyanígy megmenthető pl. a legtöbb zöldség és a kicsit érett sajt is.

A mai feladatlap 2. osztályosoknak készült:

Zold_Matek_feladatok_2osztaly21

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!