Októberben figyelemfelhívó kampány indult, ami az aludobozok szelektív gyűjtésére szeretné ösztönözni a lakosságot.

Hogy állunk most?

Bár hazánkban egyre nagyobb mértékben gyűjtjük ezt a hulladékot szelektíven, alumíniumdoboz újrahasznosítási rátánk még az uniós átlag felét sem éri el. Az Európai Unióban átlagosan tízből több mint hét aludobozt gyűjtenek vissza szelektíven és hasznosítanak újra. Sajnos Magyarország a nagyjából 30-50%-os visszagyűjtési arányával a sereghajtók között van. Az élen 98%-os rátával Belgium és 91%-os aránnyal Svájc áll. Igyekeznünk kell, mert az EU célja az, hogy 2025-ig az értékes aludobozok visszagyűjtési aránya 75%-ra emelkedjen az unió minden országában.

Miért fontos ez?

Ahogy egy korábbi cikkünkben is írtunk már róla, az alumínium egy 100%-ban és végtelen alkalommal újrahasznosítható nyersanyag, így nem meglepő, hogy a valaha gyártott alumíniummennyiség 75%-a továbbra is forgalomban van. Ha újrahasznosítjuk az aludobozt, úgy akár 60 napon belül új dobozként kerülhet vissza a boltok polcaira, de készülhet belőle laptop, iPad, kerékpár, vagy akár egy repülőgép alkatrésze is. Az aludobozok újrahasznosításával nemcsak 95% energiát spórolhatunk meg, de további értékes nyersanyagokat is: így 1 kg alumínium újrahasznosításával 4 kg bauxitot, 2 kg alumínium-oxidot és 14 kWh villamos energiát takaríthatunk meg.

A legjobb, ha nincs hulladék

Természetesen továbbra is akkor teszed a legjobbat, ha egyáltalán nem termelsz hulladékot, vagyis nem veszel aludobozos italokat sem. De ha a vásárlás már megtörtént, figyelj oda, hogy minden aludoboz a szelektív gyűjtőkbe kerüljön!

A témához kapcsolódó matek feladatlap 5. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_5osztaly22

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!