Azt már te is sokszor hallottad, hogy az egészséges táplálkozás alapja a rendszeres, szezonális gyümölcsfogyasztás. Ezt azonban nem mindenkinek olyan könnyű elérni. Három ponton akadhat el a megvalósítás:

1. Gyümölcsfogyasztás

Nem mindenki születik gyümölcsimádónak. Nálunk a családban is van rá példa, hogy két gyümölcsszerető szülőnek is születhet a gyümölcsöket minden formában elutasító gyermeke. Mit lehet ilyenkor tenni? Elfogadni az ízlését, kóstoltatni és reménykedni, hogy később nyitottabb lesz erre az ízvilágra. A mi esetünkben legalább a zöldségeket szereti, így ezzel a helyzettel egy ideig ki tudunk egyezni 🙂

2. Rendszeresség

Erre tudatosan oda kell figyelnünk. Ritkán kerülünk olyan helyzetbe, hogy valaki minden nap friss gyümölcsöt szolgál fel nekünk 😀 Erről bizony nekünk kell gondoskodnunk. A bevásárlást, piacozást jól kell ütemezni, hiszen senki sem szereti, ha a beszerzett nagyobb adag a vége felé már foltos, erjedt vagy penészes. Ki kell alakulnia a beszerzési rutinodnak: mekkora mennyiség fogy el időben, hányféle gyümölcsöt érdemes egyszerre megvenni, mikor friss a gyümölcs a piacon, zöldségesnél vagy a nagyobb boltban…

És ha már megvetted, edd is meg! Legyen olyan napszak, amikor rendszeresen fogyasztasz gyümölcsöt. A szakemberek szerint ez naponta többször is szükséges. De ha csak most alakítod ki ezt a jó szokást, akkor kezdd pl. a tízóraival, később fokozatosan beépítheted a többi étkezésbe is.

Nyáron könnyen megvalósítható a frissen termett gyümölcs fogyasztása. Most lubickolhatunk a piaci választékban, de a kialakított jó szokást bizony télen is fenn kellene tartani. Erre kiváló megoldásokat dolgoztak már ki nagyanyáink. A befőzés, a fagyasztás, aszalás és egyéb tartósítási praktikák segítenek a téli étrend kiegészítésében. Igen ám, de nem mindenki örökölt a nagyszülőktől vagy szülőktől ilyen tudást! Akkor hogy vágj bele?

  • Vegyél más által készített termékeket! Keresd a házi befőtteket, lekvárokat vagy válaszd a fagyasztott gyümölcsöket!
  • Vegyél egy nagyobb adagot a kedvencedből, tisztítsd meg és fagyaszd le! Ez igazán nem nehéz feladat. Sajnos nem minden gyümölcs fagyasztható ugyanolyan minőségben, ezért érdemes előtte utánanézni, hogy a kiválasztott fajta egyben vagy pl. turmixolva tehető a mélyhűtőbe.
  • Készíts lekvárt, befőttet! Ha az a kép rettent el ettől a munkától, hogy ez egy egész napos fárasztó dolog, próbálkozz először a különböző befőzés-könnyítő készítményekkel. Ezekkel igazán gyorsan lehet sikerélményed és bátorságot adnak a következő feladathoz is. Ahogy rutinossá válsz, egyre könnyebb a természetes, tartósítószermentes praktikákat összegyűjteni és egyre egészségesebb finomságokat készíteni.

Tudatosan „gyakorolva” évről évre tapasztaltabb és rutinosabb leszel. Tudni fogod, melyik gyümölcsből mennyi fogy el a következő szezonig, melyiket milyen formában érdemes elrakni.

3. Szezonális ételek

Nem abból indulj ki, mit látsz az áruházak gyümölcsrészlegén! Ma már szinte mindent lehet kapni télen is, de te keresd mindig az adott időszak vitamindús terméseit! Ebben segítenek a szezonális naptárak pl. ITT és ITT.

A mai témához készült matek feladatlap 3. osztályosoknak szól:

Zold_matek_feladatok_3osztaly19

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!