Május 7-én rendezték az E-ON Energy Globe Magyarország díj ünnepélyes eredményhirdetését. A kezdeményezés célja, hogy a kiemelkedően okos, fenntartható megoldásokat díjazza. Idén már 6 kategóriában osztották ki az elismeréseket, a pályázatok között az Egyéni kezdeményezéseket is várták.

A blogon korábban már beszámoltunk arról, hogy az oldal a döntősök közé jutott. Sőt, februárban segítséget is kértünk ahhoz, hogy minél több szavazat érkezzen a Zöld Matekra.

Ti szavaztatok, és a támogatásotokkal a Zöld Matek nyerte a kategória díját.

KÖSZÖNJÜK!

A díjátadón bemutatták a korábban készített bemutatkozó kisfilmet is:

Az eredményhirdetést követően pedig interjúk is készültek. A díj és az eseményhez kapcsolódó média megjelenések abban segítenek, hogy egyre több emberhez eljusson a Zöld Matek híre. A legnagyobb öröm, ha ezzel újabb szülők és pedagógusok találnak rá az oldalra, és a segítségükkel sok-sok gyermek ismerheti meg játékosan és gyakorlás közben a zöld szemléletet. 🙂

A díjkiosztón újabb szuper kezdeményezésekkel találkoztunk. Reméljük, hogy a jövőben sikerül itt az oldalon is bemutatni közülük néhány vállalkozás és civil szervezet munkáját nektek.

Íme a nyertesek:

A vállalkozások kategóriájában az ÖMKi (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet) On-farm ökogazdálkodás kutatóhálózata kapta a díjat. Az on-farm kutatói hálózat 2012-ben azért jött létre, hogy támogassa az ökogazdálkodás hazai elterjedését, és ezáltal a fenntartható mezőgazdaságot. Az ökogazdálkodás, vagyis a természetes folyamatokra építő, vegyszermentes termelés a környezet védelmét és a terményeket fogyasztó emberek egészségét is szolgálja.

Az önkormányzatok kategóriában Nagypáli Önkormányzat Zöld Út Falufejlesztési programja nyerte a versenyt. A település életében a 2000-es évektől kezdődően folyamatosan központi szerep jut a megújuló energiaforrások használatának.

A jövő generációja kategóriában a Katica Tanya Élményközpont hagyományőrző, természetközeli élmények 100% megújuló energiával programja lett a befutó. Az Élményközpont csak olyan attrakciókat ajánl, amelyek nem igényelnek energiát, vagy pedig ha igen, akkor azt 100%-ban megújuló energiával fedezni tudják.

Az épület kategória nyertese az Archikon Építészeti Kft. által tervezett Meséskert Óvoda, az ország első minősített passzívház óvodája, amely a főváros 13. kerületében található.

Az ötlet kategóriában a zsűri döntött, a díjat a VR-COM nevű startup csapat nyerte KonvekPRO termékükkel, amely digitalizálja a mechanikus gázkonvektorokat, így azok vezérelhetővé válnak bármilyen modern digitális eszközzel.

A verseny fődíját a Kistelegdi 2008 Építészeti Iroda pécsi „Reborn Home” elnevezésű, intelligens ház átalakítási pályázata nyerte. Ez egy 70-es évekbeli lakóépület felújításával létrejött pluszenergiás, intelligens lakóház Pécsett, mely több energiát termel, mint fogyaszt.

Az egyéni kezdeményezések kategóriában pedig a Zöld Matek kapta a díjat. 🙂

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!