Hegedűs Boglárka
A környezettudatos szemlélet egyik legértékesebb irányzata az ú.n. „upcycle”, vagyis a dolgok minőségnövelő újrahasznosítása. Ennek során a kidobásra ítélt terméket nem csak anyagában hasznosítjuk újra, hanem az értéknövelő átalakítás után más formában és funkcióban használhatjuk újra. Ezt a csodát műveli különböző nem visszaváltható üvegekkel Hegedűs Boglárka, a boGLASSka márka tulajdonosa. Most az ő segítségével nyerhetünk bepillantást egy ilyen értéknövelő vállalkozás működésébe.

Hogyan, miért kezdtél el érdeklődni az újrahasznosítás iránt?

Az igazat megvallva elegem lett abból, hogy évek óta gyűjtögetem, szortírozom, hordozgatom ide-oda az üvegpalackokat, egyik szemetestől a másikig és közben különböző üzletek polcain válogatom a drágábbnál drágább lakbeREndezési – és használati tárgyakat és mindig kompromisszumokat kötök a színekkel, formákkal és a designnal. Mindig szükség van valamiRE otthon, hol egy fogkefetartóra, egy fakanáltartóra, egy fali órára, egy tálalóra, hol pedig poharakra, kis tálakra, kávéscsészéRE, tányérra, gyertyatartóra, szalvétatartóra, lámpára, virágkaspókra, szotyi-mogyi-ropi tartóra. Ekkor kezdtem el először csak a saját élvezetünkRE kitalálgatni dolgokat ezekből a kidobásra ítélt üvegpalackokból. Nem egy felesleges, huszonötödik dísztárgyat, vázát szeREttem volna elkészíteni, hanem egy valóban hasznos darabot, egy használati tárgyat. Találtam pár érdekes külföldi oldalt, akik már készítettek hasonló termékeket és elkezdtem egyRE mélyebbRE ásni magam a témában 🙂

Miért éppen az üveget választottad?

Mert szeretem a kihívásokat és az üvegben ebből van bőven. Lenyűgözött a sokszínűsége. Az, hogy hogy lehet egy anyag egyszer törékeny, máskor folyékony. Ez nem olyan, mint a horgolás vagy a főzés, hogy mindenki tudja otthon csinálni. Üveggel dolgozni egy szakma, amit meg kell tanulni. Mindig meglep, naponta új és új kihívást állítva elém. Sosem tudom pontosan, hogy hogy fog reagálni a különböző munkafolyamatokra.

Hogyan alakul a technológia? Mit tanultál, milyen szakmai képzettségre van szükséged az alkotáshoz?

Természetesen nekem is, mint minden induló vállalkozásnak vannak és voltak bal lépéseim. Rendeltem Amerikából több, sokat ígérő, de semmire sem való eszközt az üvegmegmunkáláshoz, rogyasztáshoz. Mostanra viszont már összeállt a kép, megvan a szükséges technológia és elkezdhetem az alkotást.
Eredetileg német szakfordító-agrármérnökként végeztem Gödöllőn és dolgoztam is a szakmában. Közben elvégeztem több „üveges” iskolát és tanfolyamot itthon és külföldön is. Tanultam tiffany-, fusing- és tűzzománc technikát, üvegfestést, üvegékszer- és ólmozott üveg készítést. Az üvegműves szakmát a Szimultán Művészeti Iskolában tanulom. Itt tanulunk rajzolni, tárgyat tervezni és egyfajta szemléletmódot is, hogy ne csak a szívecske, a pillangó, a kereszt, a kerek és a szögletes forma létezzen a tárgyaim megtervezése és elkészítése során.

Mikor döntöttél a vállalkozás indításáról? Milyen lépések vittek a cél felé?

Igazából mint mindenkinek, nekem is van egy történetem. Röviden úgy kezdődött, hogy egyetem után belekerülsz a munka világába. Nagy reményekkel és célokkal kezdesz neki. Elkezdesz dolgozni különböző munkahelyeken, különböző bérekért és ígért pozíciókért és mindennap azt veszed észre, hogy ma sem csináltál semmit, ami boldoggá tett és ez így megy évekig és még csak a harmincas éveidet taposod. Mígnem egy nap döntöttek helyettem…megszűnt a munkahelyem és álláskereső lettem. Rákényszerültem, hogy gondolkodjak, tervezzek és átértékeljem az életem. Hiszen „ha nincs terved, valaki más tervének a része leszel”. Ekkor találtam rá egy képzésre, amit nekem találtak ki és mivel időből volt ekkor nekem a legtöbb, pályáztam. Ötletemmel részt vehettem a Budapest Bank támogatásával létre jött Dobbantó programon, ahol elsajátíthattuk a vállalkozás működtetéséhez szükséges alapvető ismereteket. A programon testre szabott tanácsokat kaptam illetve új, ösztönző megoldásokat találtam induló vállalkozásomhoz is. A képzés végére saját üzleti tervet készítettünk, amely később elősegítette, hogy a „Vállalkozóvá válást segítő pályázaton” már zökkenő mentesen induljak és nyerjek. Ezen a pályázaton keresztül vettem egy üveges kemencét, az üvegműhelyemhez eszközöket és indítottam el új weboldalamat is.
Második kérdésedre válaszolva a cél még messze van, de mindig csak a soron következő lépéssel foglalkozom. Sokáig csináltam azt, hogy vártam, hogy most még nem hirdetek, most még nem írok magamról, még nem jelenek meg, mert még nem tökéletes és így szépen lassan el megy az idő és elszalasztom az összes lehetőséget.

Honnan van az alapanyag?

Egyelőre saját háztartásból és kettő budapesti vendéglátóhelytől kapom az üvegeket.

Mik a termékek jelenleg?

Cégeknek készítettem céges ajándékokat, névjegykártyatartót, esküvőkre egyedi meghívókat, limonádé tárolókat, poharakat, kávéscsészéket, borászatokba dekorációs tárgyakat, lámpákat, tálalókat, otthoni használati tárgyakat, fakanáltartót, virágkaspót, szalvétatartót, hamutartót, fogkefetartót, gyertyatartót, virágos demizson asztalt. De meggyőződésem, hogy minden tárgy elkészíthető üvegpalackból, csak egy kis fantázia kell hozzá. 🙂

[easingslider id=”2822″]

Hol és hogyan kaphatóak?

A boGLASSka.com weboldalamon keresztül vásárolhatóak meg a termékek.

Foglalkozol-e egyedi megrendelésekkel? Miket készítettél már így?

Termékeim végeredményben mind egyedi alkotások, különleges, kézzel készített, azonnali birtoklási vágyat ébresztő, logózott darabok,melyeket akár a saját logóddal is kérhetsz. Ha valakinek egyedi elképzelése, ötlete van, cégének, családtagjainak szeretne egyedi ajándéktárgyat, új üzletébe, vendéglátóhelyére különleges lakberendezési tárgyakat, írjon nekem bátran a boGLASSka@boGLASSka.com email címre, küldje el elképzeléseit és megvalósítjuk együtt!

Milyen terveid vannak idén és a jövőre?

Szeretném elérni, hogy legalább 10 olyan vendéglátóhely gyűjtse nekem folyamatosan a kidobásra ítélt öblösüvegeit, akiken keresztül folyamatosan ki tudom szolgálni majd a vevőimet. Szeretnék majd bővülni is egy kollégával, aki segít nekem a tárgyak elkészítésébe és megtervezésében. Ahhoz, hogy alkotásaim könnyebben elérhetőek legyenek a vevők és a turisták számára, tervezem felkeresni budapesti kézműves termékeket, kreatív ajándéktárgyakat árusító boltokat, borszaküzleteket, zöld szervezetek is. Hamarosan a boGLASSka Facebook oldalam is megtelik tartalommal.

Az üveg-újrahasznosítás témájához kapcsolódva 6. osztályosoknak készült egy matek feladatlap:

Zold_matek_feladatok_6osztaly22

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!