Az élővilág védelmére gondolva leggyakrabban az állatok megóvása jut eszünkbe. Pedig a természet változatos növényvilága ugyanúgy védelemre szorul.

Tudtad, hogy a becslések szerint 60.000 különböző fafaj él a Földön? Egy részük már 350 millió évvel ezelőtt is itt volt. A világ legidősebb fája a hivatalosan feljegyzett adatok szerint egy Svédországban élő, 9.500 éves fa.

A fák élővilága rendkívül változatos: különböző méretük, a levelek színe és formája, a virágok és termések sokfélesége biztosítja a sokszínűséget.

A Föld szárazföldjeinek 30,6%-át fák borítják. Ez az arány 1990-ben még 31,6% volt. Továbbra is az emberi tevékenység, a művelésbe bevont területek növelése,  az erdőirtás jelentik a legnagyobb veszélyt.

Kattints a képre, és eléred azt az interaktív térképet, ahol láthatod a Föld erdőterületének változását:

 

Miért kell védenünk a fákat?

 • A fák központi szerepet játszanak az erdők és az ott élő fajok életében. Az erdőknek köszönhető a levegő szénkörforgalmának biztosítása, a szénegyensúly beállítása.
 • Továbbá a többi növény fejlődéséhez szükséges tápanyagban gazdag talajt is a fák biztosítják. Menedéket és élőhelyet adnak az állatoknak, és hozzájárulnak a vízkörforgás globális egyensúlyához.
 • A fák gazdasági szerepe is jelentős: faipari alapanyagként gazdasági hasznot adnak és munkát biztosítanak az embereknek.

Milyen veszélyek fenyegetik az erdőket?

 • Sajnos a kereskedelmi, mezőgazdasági és lakhatási célú erdőirtás a világ minden tájára jellemző. A legsérülékenyebbek az esőerdők. A brazíliai Amazon esőerdő 1970 óta területének 20%-át elvesztette. Egyes tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a következő évszázadra az esőerdők teljesen eltűnhetnek a Földről.
 • A levegő szén-dioxid tartalmának növekedése miatt a fák egyre kevésbé tudják biztosítani a szénegyensúlyt. Ez, és a klímaváltozás miatti hőmérsékletnövekedés gyengíti a fákat, csökkenti élettartamukat és rontja reprodukáló képességüket.
 • Az egyik legnagyobb veszélyt a nem őshonos rovarfajok rohamos terjedése jelenti, mivel ezek az invazív fajok végleges károkat okozhatnak a növényekben.
 • A kevesebb csapadék és a magasabb hőmérséklet szárazabb és melegebb éghajlatot jelent, ami gyúlékonyabbá teszi az erdőket. Az erdőtüzek egyre erősebbek, hatásukra sokszor hatalmas területeken szűnik meg véglegesen az élet.

Hogyan segítheted a fák védelmét?

 • Támogasd azokat a környezetvédelmi kezdeményezéseket, melyek az erdők védelmére, a faültetésre hívják fel a figyelmet.
 • Ültess fát saját környezetedben, és gondozd a téged körülvevő környezetben a fákat, erdőket.
 • Mesélj a barátaidnak is az erdőket fenyegető veszélyekről.
 • Tegyél egyre többet a klímaváltozás ellen, válaszd a környezetbarát, fenntartható megoldásokat.
Forrás: https://www.earthday.org/campaigns/endangered-species/trees/

A fák védelméhez kapcsolódik legújabb, 2. osztályosoknak készült keresztrejtvényünk. Kattints a képre és nyomtasd ki a letölthető PDF-et:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!