Ugye neked is van otthon, a fiókban vagy a szekrények mélyén néhány elromlott, vagy csak megunt telefon, elfelejtett elektronikai játék, lecserélt számítógép-tartozék…?

Őrizgetjük, pakolgatjuk ezeket az apróságokat, pedig a legjobb az lenne, ha minden ilyen hulladékot elvinnénk a közeli gyűjtőhelyre, hogy ezek a régi termékek elindulhassanak az újrahasznosítás útján, és minden hasznos összetevőjük visszakerüljön a termelési folyamatba.

Miért ilyen hosszú az elnevezése ennek a hulladékcsoportnak?

Mert két különböző típusú termékcsoportot gyűjtünk együtt:

  • elektromos hulladékok pl. a kiöregedett nagy háztartási gépek (pl. mosógép, hűtőgép, mikrohullámú sütő stb.) és a kis méretű háztartási berendezések (porszívó, konyhai robotgép…),
  • elektronikai hulladékok pedig a szórakoztatóelektronikai (pl. TV, HiFi torony), számítástechnikai és telekommunikációs eszközök (pl. számítógép, mobiltelefon).

Hol adhatjuk le ezeket a hulladékokat?

A lakosság elsősorban a hulladékgyűjtő udvarokba, az elektronikai szaküzletekbe, illetve a hulladékot feldolgozó üzemek telephelyeire viheti ezt a hulladékot.

Az EU szabályozza és segíti a hulladék visszagyűjtését: A gyártói felelősség elve alapján a gyártó és a forgalmazó köteles visszavenni a használt elektromos és elektronikus berendezéseket a vásárlás helyszínén. Tehát akkor járunk a legjobban, ha új termék vásárlásakor magunkkal visszük, vagy a kiszállításkor rögtön odaadjuk a lecserélt eszközt.

Mi minden tartozik ebbe a hulladékcsoportba? Az alábbi dominó-feladat mutat néhány példát. 🙂

Kattints a képre és töltsd le a nyomtatható PDF-et!

Az elhasznált fényforrásokat és a műszaki cikkek hulladékát külön gyűjtjük. A mai játékos online feladatban válogasd szét ezt a kétféle hulladékot.

Kattintsd az OK gombra és indítsd el a játékot! A jobb felső sarokban látható kis négyzetre kattintva új ablakban nyílik meg a játék.

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!