Idén szeptemberben Kuala Lumpurban rendezték meg újra a Tx2 kampány nemzetközi fórumát, melynek célja, hogy a Globális Tigrisvédelmi Program keretében 2022-re megduplázza a vadon élő tigrisek számát. Ezt a kezdeményezést 2010-ben a WWF és a TRAFFIC közösen indította útjára és hatalmas siker, hogy az összes olyan ország kormánya csatlakozott hozzá, amelynek vadonjaiban még élnek tigrisek (Banglades, Bután, Kína, Kambodzsa, India, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, Nepál, Oroszország, Thaiföld és Vietnám).

2010-ben a vadon élő tigrispopulációk számát mindössze 3200-ra becsülték világszerte. A legnagyobb veszélyt az orvvadászat jelenti a fajra, a TRAFFIC statisztikái szerint átlagban hetente két tigrist ejtenek el. A maláj tigrisek száma már a kritikus érték alá esett, a legutóbbi becslések szerint 250-340 egyed él már csak szabadon. Így a faj már a „kritikusan veszélyeztetett” kategóriába tartozik a ’Kihalással fenyegetett fajok vörös listáján’.

A teljes cikk itt található: WWF

Banglades miniszterelnöke, Sheikh Hasina nyitotta meg a konferenciát, kiemelve, hogy a nagymacskák védelméért tett erőfeszítések fordulópontot értek el. Saját kormányát azonban hazai és külföldi szakemberek támadják, miután óriási, széntüzeléses erőművet építenek fel a Sundarbans mangroveerdők határán, amely az egyik legnagyobb tigrispopuláció otthona.

A helyi szakemberek attól tartanak, hogy az 1320 megawatt teljesítményű, még épülő erőmű beszennyezi majd a világ legnagyobb mangroveerdejének vizét, veszélyeztetve törékeny biodiverzitását és tigrispopulációját. Banglades szerint mintegy 440 bengáli tigris él a Sundarbans régióban. A helyi szakemberek viszont úgy vélik, az egyedszám 200 körül van.

Tovább a teljes cikkre: HIRADO

A bejegyzéshez kapcsolódó feladatlap 3. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_3osztaly1
Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!