A világon a legnagyobb szárazföldi állat az elefánt. Hiába a hatalmas méret és az erő, az ember környezetkárosító tevékenységeivel szemben ez a faj is tehetetlen.

Afrikában az 1930-as években még 5-10 milliós elefánt populáció élt. Ez a szám mára kb. 500.000-re csökkent. Évente több, mint 20.000 elefánt esik az orvvadászok áldozatává.

Ázsiában is hasonló a helyzet: az elmúlt évszázadban az itt élő elefántok száma 200.000-ről 40.000-re csökkent. A Földön összesen 2.500 szumátriai elefánt maradt.

Úgy tartják, „az elefánt sohasem felejt”. Ennek a mondásnak az alapja az állat csaknem 5 kg-os agya, amelyben bőven van hely a memóriának. 🙂

Az elefánt azon állatok egyike, amely felismeri magát a tükörben – ezzel bizonyítva, hogy van öntudatuk és képesek elkülöníteni magukat a társaiktól.

Nagyon intelligens állatok, képesek komplex gondolatokra és mély érzelmekre. Szeretnek, félnek, vagy éppen szomorúak. Amikor pl. két elefánt újra találkozik, különlegesen intenzív érzelmekkel üdvözlik egymást.

Az elefánt viszonylag gyengén lát, így elsősorban a szaglás és hallás alapján tájékozódik. Részben ez magyarázza hatalmas füleiket és ormányukat.

Miért kell védenünk az elefántokat?

  • Az elefánt különleges jelenség az állatvilágban, ezért számtalan művészt inspirálnak újabb és újabb alkotásra. A gyakori ábrázolások az elefántokat olyan ikonikus, kedvenc állatokká tették, amelyek vonzzák a turistákat, ezzel jelentős gazdasági szerepük van az élőhelyükön.
  • Természetes élőhelyükön kulcsszerepük van a helyi ökoszisztémában. Letiporják a erdőt és letapossák a füves területeket, így élőhelyet biztosítanak a kisebb fajoknak. Az afrikai elefántok által ásott nagy lyukakban összegyűlt víz a többi faj számára is nagy segítség. Hatalmas területeken vándorolnak, miközben trágyájukkal terjesztik a növények magjait, nyomukban új zöld területek nyílnak.

Milyen veszélyek fenyegetik az elefántokat?

  • Az afrikai elefántokat elsősorban az orvvadászat és a tiltott elefántcsont-kereskedelem fenyegeti. Száznál több elefántot gyilkolnak le naponta agyaraikért. Az ázsiai elefántokat főleg kereskedelmi és orvosi célokra felhasználgató bőrükért vadásszák. Sajnos az orvvadászat az utóbbi években egyre több áldozatot követel, ezzel komoly veszélybe sodorva a már most is sebezhető fajt.
  • A természetes élőhelyek folyamatos csökkenése, az ember által benépesített területek kiterjesztése egyre kisebb területre szorítja az elefántokat. Az emberek félnek a lakóhelyükhöz egyre közelebb élő állatoktól, sokszor ez okozza az elefántok elpusztítását.
  • Az elefántok már ma érzik a klímaváltozás hatásait. Az aszály miatt egyre kevesebb a táplálék és a természetes élőhely is csökken. A szárazság a párzási időszakot is lecsökkenti, ezért egyre kevesebb utód születik.

Hogyan védheted te is az elefántokat?

  • Csatlakozz az elefántcsont-kereskedelem elleni mozgalomhoz. Kína az elefántcsont legnagyobb piaca, így kiemelkedő szerepe van a populáció csökkenésében. Bár a világ nagy államai összefogtak az elefántcsont kereskedelmének teljes tiltása érdekében, az illegális kereskedelem még ma is virágzik.
  • Segíts megakadályozni, hogy az elefántokat szórakoztatásra használják. A világon sok helyen cirkuszok, mutatványosok és elefánttúrák szervezői használják az állatokat – sokszor rossz körülmények között tartva őket. Fontos, hogy egyre többen emeljük fel a szavunkat ez ellen, elutasítva az elefántok ilyen célú tartását.
  • Támogasd a fenntartható turizmust. Csak olyan utakon vegyél részt, amely igazoltan fenntartható. Ha természetes élőhelyükön láthatod az elefántokat, vigyázz a környezetedre és ne zavard az állatokat.
Forrás: https://www.earthday.org/campaigns/endangered-species/elephants/

Elefántokat is találsz az ovisok legújabb feladatlapján. 🙂

Kattints a képre és nyomtasd ki a letölthető PDF-et:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!