Idén nyáron kivételesen elmaradt a szokásos, egy hónapig tartó internetes szavazás a következő, 2018 év madaráról. Erről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) rövid közleményben tájékoztatta a közönséget:

„Ennek oka, hogy, idén húsz éve tért vissza hazánkba fészkelő fajként a vándorsólyom. Ezért az MME szakmai stáb javaslatára az Elnökség úgy döntött, hogy 2018 év madara ez a faj legyen.”

Természetesen rögtön szerettünk volna többet megtudni erről a kivételezett fajról. 🙂

Jöjjön hát egy rövid összefoglaló a vándorsólyomról!

A faj tudományos neve Falco peregrinus. Ragadozó madár, híres a sebességéről: zsákmányszerzéskor irányított zuhanórepülés közben képes elérni a 322 km/h-t, és ezzel a Föld leggyorsabb állata.

Hol él?

A világ legelterjedtebb ragadozómadara, minden földrészen megtalálható. A fajt mégis a kipusztulás fenyegette, ezért állományának védelmére és nyomon követésére 1965-ben nemzetközi, szakmai összefogás alakult. Az egész északi féltekén megfigyelhető pusztulás oka a széles körben alkalmazott növényvédő szer, a DDT volt. A fejlett országokban betiltották a szer használatát, így a vándorsólyom állomány lassan elkezdett stabilizálódni, majd növekedni.

Hazai állománya a 1960-as években összeomlott, csak 1997-ben költött újra a Pilisben. Azóta szerencsére folyamatosan növekszik a költőpárok száma. Középhegységeink sziklafalain és felhagyott kőbányáiban keres költőhelyet, fészket nem épít.

Mit eszik?

Fő táplálékai a középméretű madarak, főleg galambok, de kisebb emlősökre, hüllőkre, sőt még rovarokra is vadászhat.

Utódai?

A felnőttek egész életre „házasodnak”, addig hűek egymáshoz, amíg egyikük el nem pusztul. A tojó 2-5 tojást rak, a fiókák 28-29 nap alatt kelnek ki. Szüleiktől tanulják a vadászatot, és 6-7 hetes korban hagyják el a fészket.

Életmódja?

Az MME ismertetője szerint az északi állományok vonulnak, a délebbiek állandóan a költőhelyük közelében tartózkodnak. A fiatalok kóborolnak. Hazánkban egyre gyakoribb téli vendég és átvonuló.

Hallgasd meg!

A legújabb feladatlap 4. osztályosoknak készült a vándorsólyom hazai állományáról. Kattints a képre és nyomtasd ki!

Zold_matek_feladatok_4osztaly24

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!