Május 22-én van a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja.

Már megint egy jeles zöld nap. De miről szól pontosan ez az ünnep? 

Ez a nap a biodiverzitás védelmének világnapja, amely az élővilág sokféleségére és az azt fenyegető veszélyekre igyekszik ráirányítani a széles nyilvánosság figyelmét.

A biológiai sokféleség megőrzése rendkívül összetett feladat:

  • Egyrészt biztosítani kell a természetes élőhelyeken fennálló ökoszisztéma védelmét. Rezervátumokat, nemzeti parkokat, természetvédelmi területeket kell kialakítani.
  • Másrészt mérsékelni kell az ember környezetkárosító tevékenységét is. A már veszélyeztetett, kipusztulástól fenyegetett fajok védelmét természetvédelmi programokkal és nemzetközi egyezményekkel kell elősegíteni.

2020 jelmondata:

Our solutions are in nature

Azaz a szükséges megoldásaink ott vannak a természetben.

A koronavírus világjárványa különleges jelentéssel gazdagította ezt a jelmondatot. Az elmúlt hónapok a világ minden táján arra ösztönöztek bennünket, hogy felülvizsgáljuk a természettel való kapcsolatunkat. A lehető legmodernebb technológiai vívmányok ellenére életünk továbbra is az egészséges környezettől függ.

Talán éppen ez a világjárvány teszi sokkal érzékenyebbé a társadalmat arra, milyen fontos szerepe van a fajok sokféleségének életünkben.

Lehet, hogy 2020-ban nem csak a járványgörbe ellaposításáért küzdenek majd a szakértők, hanem a biodiverzitást érő veszteségeket mutató görbe visszahajlításáért is létrejön a nemzetközi összefogás.

Új fajokról és változatos növényekről szól a legújabb 7. osztályos feladatlap. Kattinst a képre és nyomtasd ki a PDFet:

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!