A hazai kertekben az egyik leggyakrabban megtalálható gyümölcs a szőlő. Szerencsére itthon szinte minden területen megterem. Szereti a napos, meleg domboldalakat és a tápanyagban gazdag földet, de a homokos kertekben is hozza gyümölcseit. Magyarországon több, mint ezer éve termelnek szőlőt, a szüreti népszokást pedig a 16-17. századból ismerjük.
A gazda egész évben gondozza a tőkéket, majd ebben a kora őszi időszakban a család és a barátok segítségére van szüksége a termés leszüreteléséhez. Társaságban jobban megy a munka, gyorsan telnek a vödrök és a sok hajlongás után jól esik a finom ebéd.
A szüret igazán jó lehetőség arra, hogy a gyerekek élőben lássák, hogyan lehet hatékonyan egy közösségben dolgozni. És megfigyeljék csaknem a teljes feldolgozási folyamatot. A gyümölcsök puttonyozása, hordóba gyűjtése, a fürtökből az édes szőlőlé kipréselése és az első must íze maradandó élmény mindenkinek!
A szüreti feladatlap ovisoknak készült: