Aki környezeti neveléssel foglalkozik, minden év elején izgatottan várja a híreket, vajon melyik élőlények nyerték „az év …” címeket. Így volt ez idén január első napjaiban is.

Miért olyan fontos ez? Mert a címeket odaítélő és a szavazást lebonyolító szakmai szervezetek 2019-ben rengeteget dolgoznak azért, hogy a nyerteseket minél jobban megismerje a környezetvédelem iránt érdeklődő lakosság.

 

Jöjjenek a 2019-es év győztesei

Év Emlőse: eurázsiai hiúz (Lynx lynx)

A VADONLESŐ Program egész éves rendezvénysorozattal minden évben más és más őshonos emlősállatunkra irányítja a figyelmet, elősegítve azok megismerését és hatékonyabb védelmét. Itt találod a hivatalos bejelentést és az első fontos információkat a nyertesről.

Év Madara: gólyatöcs (Himantopus himantopus)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programjának célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak, például a gazdálkodóknak, különösen fontos szerepe van.

Év Kétéltűje: foltos szalamandra (Salamandra salamandra)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályahazai herpetofauna megismertetését célzó programmal évente váltakozva egy-egy hüllő- vagy kétéltűfajunkra irányítja a figyelmet

Év Hala: vörösszárnyú keszeg (Scardinius erythrophthalmus)

A Magyar Haltani Társaság  idén ennek a fajnak a bemutatására koncentrál.

Év Rovara: havasi cincér (Rosalia alpina)

A Magyar Rovartani Társaság éves kampányának célja, hogy a társadalom szélesebb rétegeinek figyelmét egy-egy rovarra hívja fel. Ezzel nemcsak az adott faj, hanem annak élete, életkörülményei is előtérbe kerülnek, így a rovar bemutatása a természeti folyamatok jobb megértését is elősegítheti. A védett vagy védendő fajok felmutatása a természetvédelem eszméjét terjeszti, egyben pedig a rovarvilágnak, mint a természet védelemre érdemes részének jelentőségére is felhívja a figyelmet.

Év Fája: sajmeggy (Cerasus mahaleb)

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év fája Kuratórium szervezésében erdészek és a szakmán kívüli érdeklődők választották meg az idei győztest.

Év Vadvirága: magyar zergevirág (Doronicum hungaricum)

A honi botanikusok a természetszerető, természetjáró nagyközönség bevonásával választják meg a nyertest. A cél az, hogy évről-évre ráirányítsák a figyelmet egy vadon élő lágyszárú virágos növényünkre.

Év Gombája: bronzos vargánya (Boletus aereus)

A Magyar Mikológiai Társaság az Országos Gombakiállításon hirdette ki a 2019-es győztes. A mozgalom célja elsősorban az ismeretterjesztés. A kiemelt fajok megismertetése hozzájárul a természettudatossághoz, illetve a környezeti neveléshez, elsősorban a jövő nemzedék szemléletformálásához.

Bónusz:

Év Ásványa: Galenit és az Év ősmaradványa: Komlosaurus

A Magyarhoni Földtani Társulat (MFT) indította útjára ezta  két programot. A program célja a földtudományok két pillérének, az ásványoknak és az ősmaradványoknak a népszerűsítése, valamint az ismeretterjesztés.

Forrás: http://evosmaradvanya.hu

2019 egyik nyerteséhez kapcsolódik 1. osztályosoknak készült új rejtvényünk is. Kattints a képre és töltsd le a nyomtatható PDF-et!

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!