Az év vége felé egyre sűrűsödnek a tennivalók. A decemberi előkészületek a vásárlásról, az ünnepek pedig gyakran az utazásról és a nagy vendéglátásról szólnak.

Vajon fel lehet erre az időszakra készülni tudatosan? El lehet intézni a legtöbb dolgot úgy, hogy közben ne ártsunk környezetünknek?

Összegyűjtöttünk 17 tippet, amivel zöldebbé varázsolhatod a decembert

1.) Javíts meg egy tárgyat, ami már régen elromlott, meghibásodott, de nem szeretnél megválni tőle, ezért őrizgeted. Szánd rá az időt, hogy újra használatba kerülhessen.

2.) Próbálj ki egy biokozmetikumot. Nézz utána, mire van valóban szükséged, és a most használt terméknek van-e egészségesebb és zöldebb alternatívája.

3.) Tedd rendbe a házi patikát. Gyakran megesik, hogy feleslegesen költünk vitaminokra, gyógyszerekre, mert nem is tudjuk, mi van otthon. Válogasd ki a gyógyszereket és a régi, lejárt dolgokat vidd el a közeli gyógyszertárba, ott leadhatod.

4.) Vigyél magaddal innivalót. Ha eddig nem voltál „kulacsos”, most próbáld bevezetni ezt a szokást.

5.) Teszteld, hogyan tudsz ecettel takarítani. Lehet, hogy több tisztítószert is le tudsz cserélni erre az egyszerű csodaszerre.

6.) Tedd rendbe a szobanövényeket. Most le, igazítsd meg a hajtásokat, frissítsd fel a földet és adj nekik elég helyet.

7.) Rakj rendet a ruhásszekrényben. Válogasd ki a ruháidat és amit már nem hordasz, hasznosítsd valahogy. Add oda másnak, juttasd el jótékony célokra vagy használd az anyagot másra.

8.) Próbálj ki egy napot ételhulladék nélkül. Teszteld magad, vajon meg tudod-e akadályozni, hogy az étel egy része a kukában landoljon. Ha sikeres az első nap, próbáld ugyanezt elérni a következő napokon is.

9.) Figyeld az áramfogyasztásod és próbáld csökkenteni. Járd körbe az otthonod és ellenőrizd, mi minden működik elektromosan. Lehet, hogy olyan eszközök is be vannak kapcsolva, amikhez már napok vagy hetek óta nem nyúltál?

10.) Vegyél hazai terméket egy eddig vásárolt külföldi márka helyett. Lehet az élelmiszer, kozmetikum vagy bármi más. Próbálj egyet hazaival helyettesíteni.

11.) Fedezd fel a közvetlen környezeted. Tegyél egy sétát a környéken. Lehet, hogy új zöld boltot vagy szolgáltatót fedezel fel, vagy éppen egy szelektív hulladék gyűjtőpontra leszel figyelmes.

12.) Készülj fel az ünnepi bevásárlásra. Írj listát a vásárolni kívánt dolgokról, így elkerülheted a felesleges köröket és az impulzusvásárlást is.

13.) Szelektáld a műszaki cikkeket és szabadulj meg a felesleges hulladéktól. tegyél rendet a régóta gyűjtögetett használt elemek, izzók, mobilok és drótok között. Ami nem kell, azt vidd a közeli gyűjtőhelyre.

14.) Közlekedj energiatakarékosan. Válaszd a sétát, a tömegközlekedést. Ha mégis kocsival kell menned, tervezd meg az utad, hogy a legkevesebb autózással eljuss mindenhová.

15.) Ültess egy növényt. Amíg nem fagy, megfelelő az idő arra, hogy egy újabb növényt elültetve zöldebbé varázsold a környezeted.

16.) Vigyél magaddal zacskókat, dobozokat a vásárláskor. Szedd össze, milyen kis edények és zsákocskák vannak otthon, amit magaddal vihetsz a boltba.

17.) Vezess be 3 új zöld szokást az életedbe. Találd ki, mivel teheted a mindennapjaidat zöldebbé, és decembertől gyakorold ezeket a szokásokat.

A környezettudatos tettek fontos lépéséről szól ez a 3. osztályos kódfejtő feladatlap.

Kattints a képre és nyomtasd ki a letölthető PDF-et: 

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!