Madárcsiripelés, zöldülő természet, napsütés és egyre hosszabb napok… mi más juthatna eszünkbe, mint egy izgalmas és tartalmas kirándulás. 🙂

Hazai nemzeti parkjaink egész évben várják a természet szerelmeseit, így nem volt nehéz a következő hetekre egy-egy érdekes családi programot kiválasztani a kínálatukból.

Nézd csak, mennyi élmény vár rátok

1.) Bükki Nemzeti Park: Csillagséták nemzeti parkjainkban – Szilvásvárad

2018. április 13.

Esti szakvezetés a Milleniumi tanösvényen, majd a kalapati kilátónál távcsöves csillagászati megfigyelés. Csak derült égbolt esetén!

További érdekes programok várnak ezen a honlapon.

2.) Duna-Dráva Nemzeti Park: „Hosszú lábú gólya bácsi, mit akar kend vacsorálni?”

2018. április 14.

Egy remek délelőtt várja a gyerekeket a Fehér Gólya Múzeumban. A gólyák megérkezése előtt megismerkedhetnek azokkal a hüllőkkel, kétéltűekkel, akikkel a fehér gólya is táplálkozik. Lesz itt bemutató, kézműves foglalkozás, és egy ügyességi játékon kiderül, hogy melyik „béka” nem lesz a gólya vacsorája.

A nemzeti park honlapján még sok érdekességet találsz.

3.) Duna-Ipoly Nemzeti Park: Gólyaköszöntő és tavaszi madárgyűrűzés a Madárdal tanösvényen

2018. április 14.

„József napján már rendszerint megjönnek az első gólyák. Ha még várni kell rájuk, akkor a magas eget fürkésszük a kedvükért. Eközben a dinnyési mocsárban már fészkükön vannak a kanalasgémek és a természetvédelem címermadarai is. Megfigyeljük a fészekrakásukat és különleges násztevékenységüket.”

Keresd fel a park weboldalát további programokért.

4.) Kiskunsági Nemzeti Park: Túzokles a soltszentimrei szikes pusztán

2018. április 15.

„A tavasz a legtöbb madárnak, így a puszta óriásának, a túzoknak is a nászidőszaka. Ez a fokozottan védett madár egy igazi ritkaság, a kakasok násztáncát, azaz a dürgésüket pedig még a tapasztalt természetjárók is csak elvétve láthatják. Napsütéses kora reggeli órákban azonban erre jó esélyünk van! A túzokok mellett láthatunk ürgéket, a legkorábban nyíló orchideánkat, az agár és a sisakos kosbort, és ha szerencsénk van, akkor megcsodálhatjuk az Afrikából ebben az időszakban visszatérő kék vércséket is. A túra hossza kb. 8 km, időtartama 4-5 óra.”

Még több esemény közül válogathatsz a park honlapján.

5.) Fertő-Hanság Nemzeti Park: Madarászat a szikes tavaknál – BEX 2018

2018. április 20.

A résztvevők a madarászat során bepillantást nyerhetnek a Fertőújlak környéki szikes tavak és az úgynevezett Pannon-puszta rétjeinek legelőinek csodálatos madárvilágába. A program a „Pannonian Bird Experience” kísérőprogramja.

Ha további eseményekre vagy kíváncsi, kattints ide.

6.) Aggteleki Nemzeti Park: Füzérradványi kastélypark túra a Föld Napja alkalmából

2018. április 21.

A Föld napja alkalmából természetismereti túrán járhatjátok végig az országos védettséget élvező, egyik legszebb hazai angolkertünket.

A nemzeti park többi programját is érdemes átböngészned a honlapjukon.

7.) Balaton-felvidéki Nemzeti Park: Nemzetközi Föld Napja – Föld kincsei Geotúra: Úrkúti-Őskarszt és Kab-hegy

2018. április 22.

„Föld kincsei geotúra: 11+3 km a Föld nevében, a Földért! Kincskereső geotúránk egyik küldetése, hogy megéljük, hogyan lehet a Föld kincseihez környezetszennyező járműveinket hátrahagyva, saját bioenergiáinkat használva, alázattal és tisztelettel közeledni.Utunk során nem tudunk kihagyni egy 45-50 perces (kb. 3 km hosszú) erdei, nyílegyenes aszfalt utat, ahová nem lehet kocsival behajtani. Kiváló alkalom, hogy képzeletben átalakítsuk idővonallá, és millió éveket sétáljunk rajta oda és vissza! Minden állomáson újabb fotók és kőzetek kerülnek elő a hátizsákjainkból, melyekkel egy újabb fejezetet lapozunk fel a Föld és a Bakony földtörténeti krónikájából. A geotúra másik küldetése, hogy az út során talált kincseket a szívünkben gyűjtsük: nem hozunk és nem viszünk el semmit, csak ennek a vidéknek a szeretetét a szívünkben.”

További programokért keresd fel a park weboldalát.

8.) Hortobágyi Nemzeti Park: Föld napja a Hortobágyi Madárparkban

2018. április 22.

Egész napos program, mely során természetfilm vetítéssel, solymászbemutatókkal, madártoll felismerő versennyel, madárfotózással, látványetetéssel várják a látogatókat a kórház munkatársai.

A nemzeti park többi rendezvényéről ezen a honlapon tudsz tájékozódni.

9.) Körös-Maros Nemzeti Park: Családi tavaszköszöntő

2018. április 28.

Változatos terepi és kézműves programokkal várják a kicsiket és nagyokat a Madárvártán.

További információ a nemzeti park weboldalán.

10.) Őrségi Nemzeti Park: Szemtől szemben a baglyokkal

2018. április 28.

10 és 17 óra között ingyenesen látogatható a kőszegi Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont és a Chernel-kert (tematikus kiegészítőkkel, úgymint baglyos feladatlap, keresztrejtvény, színező, stb.). Majd 20 órától – előadás hallható a baglyokról a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban. Az előadást követően: belépés a baglyok világába, szakvezetett séta a Chernel-kertben, személyes találkozás a Madárvédelmi Mentőközpontban gondozott élő baglyokkal.

Keresd fel a park honlapját, és ismerd meg a többi programot is.

Egy érdekes tavaszi eseményhez, a túzokok násztáncához kapcsolódik a legújabb, 6. osztályos matek feladatlap. Kattints a képre és nyomtasd ki:

Zold_matek_feladatok_6osztaly31

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, csatlakozz a Zöld Matek Közösséghez.
Feliratkozás után a megoldásokon felül további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is várnak rád!