Friss hírek

Új honlap: Zöld Versenyek

Új honlap: Zöld Versenyek

A honlap elmúlt bő egy évében rengeteg olyan programot, versenyt és vetélkedőt ismertem meg, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy felkeltsük a gyermekek érdeklődését a környezetünk védelméhez kapcsolódó témák iránt. Hívhatják ezeket programnak, versenynek, vetélkedőnek, pályázatnak vagy egyszerűen kihívásnak.

Kicsik és nagyok egyaránt jól motiválhatóak egy-egy ilyen feladattal vagy feladatok sorozatával, ahol saját alkotásukat, tudásukat vagy kutatásuk eredményeit mutathatják be. Tapasztalatom szerint nem a nyeremények nagysága a fontos, hanem maga az elismerés: a befektetett plusz munka bármilyen mértékű jutalmazása.

Ahogy az elmúlt egy hónapban végigkísértem a Mítosz Vadászat pályázat megvalósulását és az elmúlt héten egy-két helyre el is kísértem a nyertes csapatokat, személyesen megtapasztaltam, milyen hasznos is egy ilyen lehetőség. A gyerekek környezeti nevelésének egyik igen sikeres eszköze lehet a környezetvédelmi témájú versenyeken való részvétel.

Miért jó részt venni egy zöld versenyen?

Egy-egy vetélkedő vagy pályázat ösztönzi a részt vevőket arra, hogy az adott témában plusz információkat szerezzenek, tudásukat gyarapítsák. A versenyzők elmerülnek a fenntarthatóság, környezeti tudatosság témakörében, saját tapasztalatot szereznek vagy akár egyedi alkotásukkal hozzáhárulnak a zöld szemléletmód népszerűsítéséhez. A felkészülés időszaka és a versenyzés plusz energiát igényel a gyerekektől, amire a szükséges motivációt az elérhető nyeremények és elismerések lehetősége adja.

Miért jó a verseny a szervezőknek?

A zöld versenyek szervezői általában környezettudatos szervezetek, intézmények vagy vállalkozások. Egy ilyen eseménnyel a témára érzékeny gyerekek és felnőttek jelentős csoportjait érhetik el. Szélesebb körben bemutathatják tevékenységüket, zöld céljaikat és formálhatják a részt vevők szemléletét.

Miben tudok segíteni?

Létrehoztam a Zöld Versenyek honlapját, amely segít a szülőknek, pedagógusoknak és a gyermekeknek, hogy megismerjék az újabb és újabb lehetőségeket. A honlapon és a hozzá kapcsolódó Facebook oldalon bemutatom azokat a felkutatott, összegyűjtött új versenyfelhívásokat, amelyek a gyermekek környezeti neveléséhez kapcsolódnak. A honlaphoz tartozó Zöld Versenyek Hírlevélből pedig folyamatosan értesülhetnek az újdonságokról az érdeklődők.

A zöld versenyekhez 6. osztályosoknak készült egy új feladatlap:

Zold_matek_feladatok_6osztaly19

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, iratkozz fel a jobb oldali sávban található űrlapon.
Feliratkozás után a megoldásokon felül minden korosztály számára további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is hozzáférhetőek!
(Visited 181 times, 1 visits today)