Friss hírek

A nedves törlőkendő veszélyei

A nedves törlőkendő veszélyei

Praktikus, hatásos, egyszerű kezelni és eldobható. Nagyon kényelmes a nedves törlőkendők használata, ezért aki hozzászokik, egyre több helyen és több felületen használja őket. Az emberek jelentős része azonban nem tartja be a legszigorúbb szabályt: a nedves törlőkendőket a szemetesbe kell dobni és nem kerülhetnek a csatornahálózatba!

A vegyszereket tartalmazó, a papírnál sokkal lassabban lebomló kendők egyrészt eldugítják a csatornahálózatot, másrészt a természetes vizekbe jutva szennyezik azt. A tengerparti területeken már most azzal a problémával szembesülnek, hogy a hullámok a partra sodorják ezeket a hulladékokat, kilométerenként akár 35 darab biológiailag nem lebomló törlőkendő található pl. a brit strandokon. De ennél jóval nagyobb károkat okoznak az óceánok élővilágában. Korábban már írunk a hatalmas óceáni szemétszigetekről. Ezek a lebegő hulladékok becsapják az állatokat, akik tápláléknak nézve elfogyasztják azt és a gyomrukat eltelítve pedig a halálukat okozzák.

Mit tehetünk ez ellen?

Helyettesítsünk! Az otthon használt kozmetikai kendők vagy a baba törlőkendők helyett is használhatunk benedvesített pamutkendőt, ami kimosható és újrahasználható. Konyhai tisztításra is tökéletes az erre kinevezett törlőrongy. Ha utazunk, előre felkészülhetünk egy jól zárható dobozba tett nedves pamutkendővel.

És ha mégis használunk eldobható törlőkendőt, akkor soha ne dobjuk a WC-be!

A szöveghez kapcsolódó feladatsor 4. osztályosoknak készült:

Zold_matek_feladatok_4osztaly13

Ha szeretnéd letölteni a feladatlapok megoldását, iratkozz fel ITT vagy add meg az adataidat a jobb oldali sávban található űrlapon.
Feliratkozás után a megoldásokon felül minden korosztály számára további AJÁNDÉK FELADATLAPOK is hozzáférhetőek!
(Visited 190 times, 1 visits today)